Widgetized Section

Go to Admin » Appearance » Widgets » and move Gabfire Widget: Social into that MastheadOverlay zone

Deputatul Carmen Holban: Propuneri de modificare și completare a articolului 1 alin.(1) și (2) din HG Nr.186/2009 cât și a tuturor actelor normative subsecvente

Autor:

Data: 12 iunie 2017, 21:39

  •  
  •  
  •  

INTERPELARE

Adresată : Domnului FLORIAN DOREL BODOG Ministrul Sănătății

De către Dna Deputat: HOLBAN GEORGETA CARMEN
Circumscripția electorală: 16 – Dâmbovița
Grupul parlamentar: PSD
Ședința Camerei Deputaților din data de 12.06.2017

Obiectul interpelării: Propuneri de modificare și completare a articolului 1 alin.(1) și (2) din HG Nr.186/2009 cît și a tuturor actelor normative subsecvente.

Domnule Ministru,
Vă interpelez în legătură cu o sesizare făcută de conducerea Casei de Asigurări de Sănătate Dâmbovița cu privire la derularea Programului pentru compensarea cu 90% a prețului de referință a medicamentelor pentru pensionarii cu venituri realizate numai din pensii de pînă la 600 de lei/lună.
Acești pensionari au obligația să prezinte medicului o declarație pe proprie răspundere referitoare la faptul că realizează venituri numai din pensii de până la 600 de lei/lună.
Din constatările Curții de Conturi și din verificările CAS Dâmbovița a rezultat că în foarte multe situații, declarațiile au fost neconforme, întrucât pensionarii în mare parte vârstnici , nu au înteles sintagma ”numai din pensii de pînă la 600 de lei/lună”, astfel s-a ajuns în situația de a se imputa sume destul de mari pensionarilor cu venituri reduse, ca urmare scopul programului nu a fost atins, dimpotrivă s-a împovărat situația unor persoane cu venituri mici.
Un pensionar cu pensie sub 600 de lei nu poate primii medicamente compensate 90% întrucât are la CEC o sumă de bani strânsă pentru înmormântare pentru care primește o dobândă nesemnificativă sau încasează o chirie nesemnificativă, etc.
Hotărârea de Guvern 186/2009 nu și-a atins scopul și a creat o barieră legislativă.
Conform dispozițiilor legale în vigoare pentru a primi medicamente compensate 90% pensionarul în cauză este pus în fața următoarelor alternative: ori renunță la un drept de proprietate reprezentat de alte venituri legale (dobânzi, chirii, etc) ori iși plătesc în totalitate 100% sau 50% medicamentele venind cu bani de acasă.
Având în vedere aceste aspecte, vă rugăm să analizați posibilitatea abrogării ordinului sus menționat și înlocuirii cu un nou act normativ care să corespundă în totalitate scopului pentru care a fost emis.

Solicit răspuns scris.

Data                                                                              Cu deosebită considerație,
12.06.2017                                                                Deputat PSD de Dâmbovița
HOLBAN CARMEN GEORGETA

Caută în Arhivă

Selectați o dată
Selectați o categorie
Căutare cu Google

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.