Widgetized Section

Go to Admin » Appearance » Widgets » and move Gabfire Widget: Social into that MastheadOverlay zone

VIDEO: 45 de ani de la deschiderea spre vizitare a Casei – Atelier ”Gabriel Popescu” din  comuna Vulcana Pandele

Autor:

Data: 15 mai 2017, 11:49

  •  
  •  
  •  

La data de 15 mai 1972, s-a deschis  spre vizitare lăcaşul cultural dâmboviţean Casa-Atelier ”Gabriel Popescu” situat în satul Gura Vulcanei, comuna Vulcana Pandele. Muzeul a fost amenajat chiar în casa gravorului Gabriel Popescu, amenajarea fiind posibilă datorită donaţiilor familiei acestuia. Tot familia sa a contribuit din plin la recrearea atmosferei de odinioară în care Gabriel Popescu a creat şi trăit.

Luni, 15 mai 2017, s-au împinit 45 de ani de la deschiderea spre vizitare a Casei – Atelier Gabriel Popescu, comuna Vulcana Pandele. Cu acest prilej, Consiliul Judeţean Dâmboviţa  și Complexul Naţional Muzeal “Curtea Domnească”  au organizat  o suită de manifestări la Casa-Atelier ”Gabriel Popescu”.

Au fost prezenți la evenimente: președintele CJ, Alexandru Oprea, vicepreședinții CJ, Claudia Gilia și Alin Manole, directorul Complexului Naţional Muzeal “Curtea Domnească”, Ovidiu Cârstina, primarul comunei Vulcana Pandele, Radu Vasile, fostul deputat PSD, Gheorghe Ana,  city managerul orașului Pucioasa, Alin Nițescu, Dan Țopa, directorul Centrului Cultural europen Pucioasa , elevi, profesori și alți invitați și oameni de cultură.  A fost organizată o expoziţie fotografică. Președintele CJ, Alexandru Oprea a adresat un mesaj:  “Aflându-ne  într-un moment festiv, 45  de ani de la existența sa ca muzeu, nu putem decât  să privim cum, muzeul –atelier ”Gabriel Popescu” a prins contur, a revenit  la o nouă viață  iar turiștii  care îi vor trece pragul și vor păși  în acest spațiu se vor putea apropia de acest univers unic”, a declarat președintele CJ, Alexandru Oprea.

A avut loc  și o ceremonia de acordare a unor diplome aniversare, în semn de apreciere, pentru cei ce au contribuit  la activitatea și promovarea Casei – Atelier Gabriel Popescu, comuna Vulcana – Pandele. Printre cei premiați, s-a  regăsit și fostul deputat Gheorghe Ana.

Casa Atelier  Gravor”Gabriel Popescu”,  a fost  cuprinsă într-un amplu proces de reabilitare și consolidare, grație unui proiect cu fonduri europene, implementat de Consiliul Județean Dâmbovița.Valoarea finanțării nerambursabile acordate fiind de  2.202.114,69 lei, echivalentul a 495.581,11 euro.    Obiectivul general al proiectului a vizat protejarea, conservarea patrimoniului cultural și facilitarea accesului publicului larg la monumentul istoric reabilitat.  

Prin implementarea acestui proiect s-a mai urmărit stabilirea unui circuit turistic al clădirilor de patrimoniu din județul Dâmbovița, cu accent pe stilul arhitectural și evoluția acestuia în timp,  reînscrierea Casei Atelier restaurate și reabilitate în circuitul muzeal național și internațional și creșterea numărului de turiști în județul Dâmbovița și Regiunea Sud – Muntenia prin restaurarea acestor clădiri de patrimoniu. Crearea aici a unui centru unic de gravură, cu ateliere de gravură şi spaţii de cazare a participanţilor la workshop-uri, sau tabere de creaţie (artists in residence), va face din acest loc unul de atracţie pentru artiştii români şi straini, constituind atât un creuzet artistic, dar şi un obiectiv turistic foarte important.

Bienala “Gabriel Popescu“ organizată de către Complexul Naţional Muzeal “Curtea Domnească“ din Târgovişte, instituţie care este şi deţinătoarea Casei Atelier, deşi este deocamdată de nivel naţional, va putea deveni un eveniment internaţional de marcă, intrând într-un circuit cultural de mare anvergură, contribuind prin aceasta la îmbogăţirea valorilor culturale naţionale şi internaţionale.

Caută în Arhivă

Selectați o dată
Selectați o categorie
Căutare cu Google

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.