Widgetized Section

Go to Admin » Appearance » Widgets » and move Gabfire Widget: Social into that MastheadOverlay zone

Președintele CJ, Alexandru Oprea: Jumătate de secol de la inaugurarea Curții Domnești

Autor:

Data: 9 mai 2017, 10:39

  •  
  •  
  •  
  •  

Joi, 11 mai 2017, se împlinesc 50 de ani de la deschiderea spre vizitare a Ansamblului Monumental „Curtea Domnească” din Municipiul Târgoviște. Întinsă pe 29.000 m², Curtea Domnească reprezintă cel mai bine păstrat ansamblu aulic medieval de pe teritoriul României. Ca reședință și scaun domnesc, ea a funcționat, cu intermitențe, timp de peste 3 secole pentru 33 de voievozi ai Țării Românești, începând cu domnia lui Mircea cel Bătrân și încheind cu cea a lui Constantin Brâncoveanu.

Cu acest prilej aniversar, Alexandru Oprea, Președintele Consiliului Județean Dâmbovița, transmite recunoștința și aprecierea sa celor care au lucrat și lucrează cu devotament în cadrul muzeelor ce aparțin Complexului Național Curtea Domnească – pentru contribuția lor în menținerea vie a istoriei cetății de scaun a Târgoviștei și pentru că, în activitatea lor, au pornit de la ideea că acolo unde există o moștenire istorică de mare valoare culturală, ea merită promovată și conservată: „Oricine ajunge astăzi la Târgoviște este impresionat de aerul istoric al orașului. Curtea Domnească, muzeele și casele memoriale, numeroasele biserici medievale, fiecare și toate laolaltă constituie reperele culturale care jalonează evoluția urbei noastre. Neîndoielnic însă, dintre toate monumentele istorice aflate în spațiul târgoviștean, Curtea Domnească este cea care suscită cel mai mare interes din partea turiștilor”.
Datorită valorii istorice excepționale a complexului curții, acest interes este pe deplin justificat, Curtea Domnească primind mai bine de 100.000 de vizitatori în fiecare an. Dorința de a vizita Curtea care i-a primit ca domni pe Vlad Țepeș, Radu cel Mare, Neagoe Basarab, Mihai Viteazul ori Matei Basarab se poate constata chiar de la inaugurarea sa ca muzeu. Dacă cercetările arheologice ale monumentelor Curții debutaseră la începutul secolului XX sub conducerea Comisiunii Monumentelor Istorice, deschiderea ca muzeu a Curții a avut loc în data de 11 mai 1967. La sfârșitul anului, în decembrie 1967, registrele de vizitare înregistraseră pentru primele 6 luni de funcționare (iunie – noiembrie 1967), 60.000 de vizitatori. Potrivit acestei raportări inițiale, putem considera că, în cei 50 de ani de funcționare, Ansamblul Monumental al Curții Domnești din Târgoviște a fost vizitat de peste 3 milioane de turiști. Cartea de onoare a muzeului a reținut alături de nume și vizite importate, impresii ale oamenilor din toate colțurile lumii.
Pentru a marca împlinirea a 50 de ani de la inaugurarea Curții Domnești, Președintele Consiliului Județean Dâmbovița, Alexandru Oprea, a decis ca, pe data de 11 mai 2017, vizitarea principalelor monumente ale complexului să fie gratuită, vizitatorii având astfel posibilitatea cunoașterii unui capitol din istoria și arta medievală a României: „Cu mult respect, vă mulțumim, dragi vizitatori! Pentru noi, cei care ne punem priceperea și dăruirea în păstrarea și transmiterea poveștii fabuloase a Curții Domnești, este o onoare să fim parte a evoluției unui simbol al istoriei naționale!”

Biroul Comunicare, Relații Externe
Consiliul Județean Dâmbovița

Caută în Arhivă

Selectați o dată
Selectați o categorie
Căutare cu Google

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.