Widgetized Section

Go to Admin » Appearance » Widgets » and move Gabfire Widget: Social into that MastheadOverlay zone

„Ziua Veteranilor de Război”, aniversată în Garnizoana Târgoviște

Autor:

Data: 28 aprilie 2017, 15:04

  •  
  •  
  •  

„Ziua Veteranilor de Război” a fost marcată  vineri, în cazarma Teiș din Garnizoana Târgoviște la Monumentul Eroilor din Cimitirul de Onoare Românesc. La eveniment au participat prefectul județului Dâmbovița, Antonel Jîjîie, vicepreședintele Consiliului Județean Dâmbovița, Claudia Gilia, primarul municipiului Târgoviște, Cristian Stan, viceprimarul Cătălin Rădulescu, viceprimarul Monica Ilie, sefi de instituții, deputații Carmen Holban și Oana Vlăducă,  reprezentanți ai Arhiepiscopiei, comandanți ai unităților militare din cadrul Garnizoanei și nu în ultimul rând sărbătoriți- veteranii de război, soţiile şi rudele acestora. A avut loc un ceremonial militar  . Nu au lipsit alocuțiunile.

Sunt clipe în destinul unui popor care îi dezvăluie acestuia caracterul, episoade care pun acel popor față în față cu alegeri decisive. Atunci, în acele clipe, poporul știe că are o identitate, că are rădăcină. Eu cred că cele mai multe astfel de clipe au fost dezvăluite de oameni care au luptat la propriu în dreptul steagului național.

Veteranii de război sunt ICOANE printre oameni simpli. Ei nu vorbesc despre patriotism, ei au dovedit patriotism! Ei nu vorbesc despre jertfă, ei s-au sacrificat printre gloanțe și baionete! Ei nu vorbesc despre dificultăți, pentru că pe obrajii și palmele lor trăiesc faptele!

Ei sunt, dacă vreți, modele de atitudine și caracter! Tocmai de aceea, ar trebui să stăm umili în fața unor astfel de oameni uriași. Și, dacă suntem îndeajuns de înțelepți, să le învățăm faptele și să scriem, la rândul nostru, un viitor pentru nepoții și strănepoții noștri.”, a declarat primarul municipiului Târgoviște,  Cristian Stan.

În alocuțiunea sa, vicepreședintele Consiliului Județean Dâmbovița, Claudia Gilia, a adus un omagiu de suflet veteranilor de război: ”Ziua de 29 aprilie este un moment în care gândul nostru plin de recunoștință trebuie să ajungă la ei, cei care ne sunt alături cu demnitate și cu simțul datoriei împlinite. Ziua Veteranilor de Război este prilejul cel mai potrivit pentru a cinsti prezența între noi a foștilor militari și a urmașilor lor, dar și memoria luptătorilor care nu mai sunt printre noi, și care, cu prețul vieții, departe de cei dragi, au obținut și au păstrat pentru noi independența națională și demnitatea de român.

Îmi exprim recunoștința în față domniilor lor, a memoriei acestor eroi, pentru care slujirea idealurilor de libertate și independență ale poporului român au reprezentat crezul suprem. Dragostea față de țară, dârzenia, disciplina, simțul datoriei și al onoarei militare, puterea și curajul lor i-au asigurat României drumul spre o construcție democratică, europeană.

An de an, pe 29 aprilie, de Ziua Veteranilor de Război, eroii români din cea de-a doua conflagrație mondială mărturisesc, cu discreție și demnitate, jertfa pentru țara lor.

La chemarea țării, ostașii de atunci și veteranii de război de astăzi au pus dragostea față de patrie și viața celorlalți mai presus de viețile lor. Eroii se sting, dar eu vă îndemn să nu-i lăsăm să moară niciodată! Faptele lor de vitejie să continue să trăiască în conștiința noastră, să tăinuiască în conștiința urmașilor noștri, iar numele lor să fie veșnic încrustate în inimile românilor și în cartea de aur a istoriei neamului.

Ei merită cu prisosință prețuirea noastră și, de aceea, trebuie să păstrăm aprinsă făclia idealurilor lor printr-o atitudine care să le cinstească de-a pururi memoria și faptele de eroism”.

A urmat depunerea de coroane şi jerbe de flori în cinstea celor căzuţi la datorie, activităţile dedicate Zilei Veteranilor de Război, încheindu-se cu defilarea gărzii de onoare. În semn de recunoaştere a meritelor veteranilor de război pentru apărarea independenţei, suveranităţii, integrităţii teritoriale şi a intereselor României, a fost instituită prin Hotărârea de Guvern nr. 1222/2007 ,,Ziua veteranilor de război”, fiind marcată anual la 29 aprilie.

Caută în Arhivă

Selectați o dată
Selectați o categorie
Căutare cu Google

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.