Widgetized Section

Go to Admin » Appearance » Widgets » and move Gabfire Widget: Social into that MastheadOverlay zone

VIDEO. Ghenosu a făcut spectacol la parada bulgarilor din Târgoviște

Autor:

Data: 4 martie 2017, 12:49

  •  
  •  
  •  
  •  

În municipiul Târgoviște, sâmbătă, 4 martie,bulgarii din cartierul Matei Voievod au sărbătorit „Paştele Cailor” sau Tudorița, o tradiţie păstrată de zeci de ani, care semnifică începerea lucrărilor de primăvară. Acest obicei este unic în România, specific comunităţii bulgarilor de la Târgovişte.

La ediţia de anul acesta a participat şi renumitul Ghenosu care a câştigat locul II la concursul de frumuseţe, cu două minunate exemplare de Frizieni.

Este ziua în care grădinarul bulgar şi calul său, după un obicei străvechi merg la biserică şi primesc binecuvântarea preotului pentru a fi sănătoşi în anul care urmează. La biserică, preotul binecuvântează cu apă sfinţită şi cu konceta (căluţi din aluat de pâine) pentru sănătate. După slujba religioasă femeile oferă konceta bărbatului, iar acesta împarte darul în două părţi egale, jumătate o mănâncă el, jumătate o dă calului, pentru a întări legătura dintre ei. Muncile de primăvară încep în credinţă şi speranţă de mai bine.

Printre acţiunile care s-au desfășurat se numără: concursuri hipice (paradă, dresaj, frumuseţe, îndemânare lucrări agricole), momente artistice şi festivitate de premiere.

Caută în Arhivă

Selectați o dată
Selectați o categorie
Căutare cu Google

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.