Widgetized Section

Go to Admin » Appearance » Widgets » and move Gabfire Widget: Social into that MastheadOverlay zone

28 februarie- ZIUA PROTECŢIEI CIVILE DIN ROMÂNIA, sărbătorită de ISU Dâmbovița

Autor:

Data: 27 februarie 2017, 12:39

  •  
  •  
  •  

 În fiecare an, pe 28 februarie, se aniversează Ziua Protecţiei Civile din România. Cu ocazia acestui eveniment, pe28 februarie 2017, între orele 10:00 – 14:00, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă “Basarab I” Dâmboviţa organizează “Ziua Porţilor Deschise” atât la sediul inspectoratului (Detaşamentul Târgovişte), cât şi în toate subunităţile din judeţ (Detaşamentul Pucioasa, Garda Fieni, Detaşamentul Moreni, Garda Corneşti, Detaşamentul Titu, Garda Răcari, Detaşamentul Găeşti, Garda Vişina, Garda Potlogi şi Garda Voineşti).

De asemenea, în cadrul activităţilor dedicate acestei zile, în Piața Tricolorului din mun.Târgoviște, cadre ale Inspecţiei de Prevenire vor desfăşura activităţi de informare preventivă a cetăţenilor, fiind organizat un punct de informare preventivă, unde vizitatorii primesc informaţii privind riscurile generatoare ale unor situaţii de urgenţă, măsuri de prevenire a acestora şi reguli de comportare în momentul producerii unor situaţii de urgenţă, precum şi diverse materiale informative (pliante/flyere).

 Scopul acestor activităţi este ca populaţia, în a cărei slujbă sunt pompierii 24 de ore din 24, să fie mai aproape de ei, cunoscându-ne condiţiile în care lucrează, misiunile pe care le desfăşoară  în folosul comunităţii pentru apărarea vieţii cetăţenilor, a bunurilor şi a mediului şi de a conştientiza faptul că este mult mai uşor să prevină unele evenimente, decât să acţioneze pentru înlăturarea lor, o populaţie bine pregătită şi informată reacţionând cât mai corect în cazul producerii unei situaţii de urgenţă.

                PROTECŢIA CIVILĂ este o componentă a sistemului securităţii naţionale şi reprezintă „un ansamblu integrat de activităţi specifice, măsuri şi sarcini organizatorice, tehnice, operative, cu caracter umanitar şi informare publică, planificare, organizate şi realizate potrivit legii, în scopul prevenirii şi reducerii riscurilor de producere a dezastrelor, protejării populaţiei, bunurilor şi mediului împotriva efectelor negative ale situaţiilor de urgenţă, conflicte armate şi înlăturarea operativă a urmărilor acestora şi asigurarea condiţiilor necesare supravieţuirii persoanelor afectate”.

De la APĂRAREA PASIVĂ la PROTECŢIA CIVILĂ.

La 28 februarie 1930, prin Înalt Decret Regal nr. 468 se aprobă Regulamentul APĂRĂRII PASIVE CONTRA ATACURILOR AERIENE, considerat actul de naştere al Protecţiei Civile din România, prin care „apărarea pasivă” avea ca scop „limitarea efectelor bombardamentelor aeriene asupra populaţiei sau resurselor teritoriului, prin protecţie directă sau micşorând eficacitatea atacurilor aeriene, fiind pus în aplicare începând cu 23 martie 1933, când a fost publicat în Monitorul Oficial al României.

                1952

                Se înființează, „APĂRAREA LOCALĂ ANTIAERIANĂ” în subordinea Ministerului de Interne. Organizarea apărării locale antiaeriene se caracteriza prin existența statelor majore de apărare locală antiaeriană la nivelul regiunilor, ca unități administrative, în raioane și orașe mari.

                1978

                Denumirea de Apărare Locală Antiaeriană se modifică în „APĂRARE  CIVILĂ”. Aceasta devine componentă a sistemului naţional de aparare             şi trebuie să asigure pregatirea populaţiei, teritoriului şi economiei pentru desfăşurarea normală a activităţilor economice şi sociale, precum şi pentru protecţia cetăţenilor şi bunurilor materiale de orice natură, în timp de razboi sau în situaţii speciale.

                1995

                În continuă perfecţionare şi modernizare, instituţia ce preia denumirea de, „PROTECŢIA CIVILĂ”, constituie o componentă importantă de forţe de protecţie destinate ducerii, alături de celelalte forţe, a acţiunilor de apărare a ţării.

                2004

                Începând cu 15 decembrie 2004, PROTECŢIA CIVILĂ este parte componentă în cadrul Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă (I.G.S.U.) şi structurile subordonate acestuia, prin unirea structurilor de Pompieri şi Protecţie Civilă la nivel naţional şi local.

                În prezent, Protecţia Civilă, prin structurile sale, reprezintă un garant generator de încredere şi siguranţă, fiind permanent în slujba comunităţii şi un element de bază al societăţii moderne, având ca deviză motto-ul „CU VIAŢA MEA APĂR VIAŢA”.

Aniversarea a 84 de ani de la atestarea documentară a Protecţiei Civile în România ne oferă prilejul rememorării faptelor de eroism ale cadrelor din structurile de Protecţie Civilă care, de-a lungul anilor, prin misiunile desfăşurate pentru salvarea cetăţenilor ameninţaţi de conflicte militare, calamităţi naturale şi alte catastrofe au făcut ca numărul victimelor umane şi a pagubelor materiale să fie cât mai mic posibil.

Ziua Protecţiei Civile ne oferă plăcutul prilej de a transmite întregului personal care acţionează sub deviza “cu viaţa mea apăr viaţa” cele mai calde urări de sănătate, fericire, putere de muncă şi succes în îndeplinirea nobilelor misiuni.

„LA MULŢI ANI !”

 

Caută în Arhivă

Selectați o dată
Selectați o categorie
Căutare cu Google

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.