Widgetized Section

Go to Admin » Appearance » Widgets » and move Gabfire Widget: Social into that MastheadOverlay zone

VIDEO. Programul de sprijin pentru tomate se pare că  nu prezintă interes pentru producătorii agricoli dâmbovițeni

Autor:

Data: 17 februarie 2017, 14:51

  •  
  •  
  •  

După cum se știe,  potrivit programului de  guvernare al PSD,  producătorii agricoli din România sunt sprijiniți, printr-un program, să cultive tomate în spații protejate (sere, solarii), astfel încât să asigure necesarul de consum intern din producția autohtonă.

 La  două săptămâni  de la intrarea în vigoare a Programului de sprijin pentru tomate, cultivate în sere sau solarii, județul Dâmbovița  se clasează printre  județele cu cele mai puține cereri de sprijin, până la acest moment doar patru dâmbovițeni  s- au înscris în Programul de tomate în cadrul căruia pot primi un ajutor de minimis pentru cultivarea de roşii româneşti.

Senatorul PSD Dâmbovița,  Adrian Ţuţuianu,  s-a arătat extrem de nemulțumit , afirmând că îi  este  greu să creadă că oamenii au refuzat să se înscrie în  acest program şi să primească ajutor de la stat pentru cultivarea de roşii, parlamentarul  susținând că vinovată de situaţia în care se găseşte judeţul este conducerea Direcţiei Agricole Dâmboviţa care se pare că  nu i-a informat pe agricultori cu privire la beneficiile acestui program:  „Am fost să discut de Programul de tomate. Am vorbit în campania electorală că vrem să producem tomate româneşti, vă aduc aminte cifrele, ca să puteți să ne verificați dacă suntem serioși  importăm 50.000 de tone pe an, 35 de milioane de euro, exportăm 3000 de tone, înseamnă 2 milioane de euro, balanţa este negativă, 33 de milioane de euro pe an.

Noi ne-am propus să dăm 8 ani ajutor pentru cultivarea tomatelor în spaţii protejate, cu o alocare de 3000 de euro anual pentru fiecare fermier cu peste 1000 de metri pătraţi de solarii. Pot fi finanţate 40.000 de proiecte a 1000 de metri pătraţi de solar, costuri anuale 120 milioane de euro de la bugetul de stat.

 Vă precizez că a fost adoptată Hotărârea 39 din 27 ianuarie 2017 pentru aprobarea schemei ajutor de minimis pentru aplicarea programului de susţinere a produsului tomate în spaţii protejate, condiţiile de eligibilitate, modul de acordare a ajutorului de minimis, valorile anuale totale ale acestuia, precum şi modalităţile de verificare şi control.

Actul normativ prevede că schema de ajutor de minimis se acordă întreprinderilor care îşi desfăşoară activitatea în domeniul producerii primare de produse agricole pentru susţinerea produsului tomate în spaţii protejate. Prevederile acestei scheme se aplică întreprinderilor sau întreprinderilor unice care sunt definite la articolul 3 din acest act normativ. În principiu se califică producătorii agricoli persoane fizice care deţin atestat de producător, producători agricoli persoane fizice autorizate, întreprinderi individuale, întreprinderi familiale.

 Am făcut şi o analiză a situaţiei la nivel naţional şi în judeţul Dâmboviţa şi vă mărturisesc că sunt extrem de dezamăgit de prestaţia Direcţiei Agricole Dâmboviţa. Voi avea o discuţie cu conducerea Direcţiei pentru că mă interesează ca lucrurile să funcţioneze. Ca să puteţi înţelege, au identificat 56 de potenţiali beneficiari, ceea ce mi se pare extrem de puţin, din care 4 s-au înscris până acum în Program, în condiţiile în care avem la nivel naţional identificaţi 66.200 de beneficiari potenţiali, sunt judeţe precum Olt care are peste 700 de beneficiari identificaţi, deci noi suntem undeva de 10% faţă de ceea ce au făcut alţii şi la momentul acesta sunt deja înscrişi în Program 1736 de beneficiari, din alte judeţe, pentru că, repet, Dâmboviţa are 4 beneficiari înscrişi faţă de judeţe cum este Olt, Brăila, Dolj, care au peste 100 de beneficiari fiecare înscrişi în Program”, a declarat senatorul PSD de Dâmboviţa, Adrian Ţuţuianu.

Reamintim că valoarea sprijinului financiar acordat beneficiarilor este de 13.481,4 lei/beneficiar/an, sumă ce reprezintă contravaloarea în lei a 3.000 euro/beneficiar/an, pentru o suprafață de 1000 mp. Programul se desfășoară pe o perioadă de 8 ani.

Caută în Arhivă

Selectați o dată
Selectați o categorie
Căutare cu Google

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.