Widgetized Section

Go to Admin » Appearance » Widgets » and move Gabfire Widget: Social into that MastheadOverlay zone

VIDEO. Târgoviște: Grup infracţional organizat specializat în fraude cu carduri bancare, destructurat

Autor:

Data: 9 februarie 2017, 13:29

  •  
  •  
  •  

Poliţiştii specializați în combaterea criminalității organizate și procurorii D.I.I.C.O.T. din Ploieşti au destructurat un grup infracţional organizat specializat în fraude cu carduri bancare.

La data de 7 februarie a.c., poliţiştii Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate Ploieşti și procurorii D.I.I.C.O.T. – S. T. Ploieşti, au surprins în flagrant delict un grup infracţional specializat în săvârşirea de fraude cu carduri bancare.

Din investigații a rezultat că, în perioada 6 – 7 februarie a.c., mai multe persoane ar fi manipulat fraudulos mai multe terminale ATM amplasate pe raza judeţelor Prahova şi Dâmboviţa, folosind instrumente de plată electronică nenominale, preplătite, emise de instituţii financiare din Spania.
Prejudiciul cauzat prin activitatea ilicită este de aproximativ 30.000 de lei.
Trei dintre persoanele bănuite, bărbaţi cu vârste cuprinse între 26-31 de ani, cu cetăţenie română, au fost depistate de poliţişti în apropierea unui terminal ATM din municipiul Târgovişte, de unde ar fi intenționat să retragă numerar în mod fraudulos. La scurt timp, a fost depistat şi un bărbat, în vârstă de 50 de ani, care ar fi acţionat împreună cu aceştia.
La data de 8 februarie a.c., au fost efectuate două percheziţii, în Târgoviște, la imobilele folosite de cele 4 persoane.
În urma acţiunilor, poliţiştii au ridicat în vederea cercetărilor mai multe instrumente de plată electronică emise de instituţii financiare din ţară şi din străinătate, telefoane mobile, înscrisuri, precum şi 30.000 de lei.
Cei 4 bărbaţi au fost reţinuţi pentru 24 de ore, iar ulterior instanţa de judecată a dispus arestarea preventivă a acestora, pentru 30 de zile.

În cauză, există suspiciunea rezonabilă că în perioada 6 – 7 februarie a.c., inculpaţii au manipulat fraudulos mai multe terminale ATM amplasate pe raza judeţelor Prahova şi Dâmboviţa, folosind instrumente de plată electronică nenominale, preplătite, emise de instituţii financiare din Spania.

    În fapt s-a reţinut că la data de 06.02.2017, orele 18.27, sistemul informatic centralizat al unei unităţi bancare de pe raza municipiului Ploiești a înregistrat efectuarea unei retrageri de numerar de la ATM-ul băncii  în sumă de 2000 lei.La aceiași dată, tot pe raza mun. Ploiești și la ATM-uri aparținând aceleiaşi unităţi bancare, au mai fost înregistrate alte 5 operațiuni de retragere numerar  a câte 2000 lei fiecare.

    Suspiciunile de fraudă s-au fundamentat pe faptul că deși sistemul informatic al băncii a înregistrat tranzacțiile cu status eșuate, în fapt sumele au fost retrase din automatele bancare.

    În urma cercetărilor efectuate în cauză s-a constatat că acelaşi tip de incidente s-au înregistrat şi pe raza municipiului Târgoviște, la mai multe a ATM-uri aparţinând aceleiaşi unităţi bancare.

    Astfel, la data de 07.02.2017, în jurul orelor 16.00  procurorii DIICOT împreună cu ofiţeri de poliţie judiciară din cadrul Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate Ploieşti au organizat o acțiune de supraveghere a ATM-urilor unităţii bancare, ocazie cu care au fost depistați  în zona unui ATM  amplasat în municipiul Târgoviște, inculpaţii care utilizau pentru deplasare un autoturism înmatriculat în Spania.

    Cu ocazia efectuării controlului corporal asupra acestora și asupra autoturismului au fost găsite mai multe carduri bancare, emise de o bancă din Spania înscris cu coduri PIN, suma de aproximativ 20.000 lei  și telefoane mobile.

    În continuare, efectuându-se investigații s-a constatat că inculpaţii erau cazaţi într-o unitate hotelieră de pe raza  municipiului Târgovişte.

    După verificările efectuate, s-a constatat că, împreună cu cei trei inculpaţi, în hotel mai erau cazaţi încă doi suspecţi în cauză precum și un alt inculpatul , care după ce a fost legitimat, a aruncat un card avut asupra sa în vederea unei eventuale exonerări a răspunderii penale.

 Cercetările continuă sub aspectul săvârşirii infracţiuniilor de constituire a unui grup infracţional organizat, acces ilegal la un sistem informatic, fraudă informatică şi efectuare de operațiuni ilegale cu dispozitive sau programe informatice.

Caută în Arhivă

Selectați o dată
Selectați o categorie
Căutare cu Google

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.