Widgetized Section

Go to Admin » Appearance » Widgets » and move Gabfire Widget: Social into that MastheadOverlay zone

VIDEO. 24 ianuarie 2017 – Ziua Unirii sărbătorită în Piaţa Tricolorului  din Târgovişte

Autor:

Data: 24 ianuarie 2017, 13:03

  •  
  •  
  •  

158 de ani de la înfăptuirea Unirii Principatelor Române au fost sărbătoriţi cum se cuvine şi în municipiul Târgovişte.

Ziua de 24 ianuarie a rămas în istoria românilor ca data la care s-a înfăptuit Unirea Principatelor Române, în anul 1859, la foarte scurt timp după numirea lui Alexandru Ioan Cuza ca domn al Moldovei și Țării Românești.

Autorităţile judeţului Dâmboviţa  au marcat aniversarea a 158 ani de la Unirea Principatelor Române, printr-un scurt moment festiv în Piaţa Tricolorului din Târgovişte.

 Prefectul judeţului Dâmboviţa, Atonel Jîjîie a primit onorului şi a trecut în revistă garda de onoare .  Au urmat alocuţiunile  oficialităţilor.

An de an, în ziua de 24 ianuarie, toți românii sărbătorim, cu bucurie, încredere și speranță, Ziua Unirii Principatelor Române, eveniment important al istoriei noastre naționale care a marcat începutul făuririi României Mari. Acum 158 de ani, cele două adunări elective, cea din Muntenia și cea din Moldova, au ales ca domnitor, fiecare în parte, pe Alexandru Ioan Cuza, fundamentând unirea celor două Principate Române…   Biserica noastră străbună a îndemnat, însă, la unitate națională cu mult timp înainte, iar Târgoviștea, ca cetate a tiparului, a jucat un rol esențial prin intermediul cărții tipărite care a circulat în toate provinciile româneștiși prin îndemnul neîncetat al slujitorilor ei care nu au pregetat chiar să se jertfească pentru mai binele neamului nostrum”,  mesajul  ÎPS Nifon Mihăiţă,  Arhiepiscop şi Motropolit al Târgoviştei

E onorant și, în egală măsură, emoționant să pot vorbi astăzi, în cadrul unei sărbători naționale atât de importante. O spun de fiecare dată când am ocazia: un popor își va cunoaște destinul după cum îi sunt de adânci rădăcinile. Iar rădăcinile înseamnă clipe de sacrificiu, acțiuni de jertfă comună sau momente extraordinare de autodepășire.

În 1859, un astfel de moment s-a petrecut. Alegerea lui Alexandru Ioan Cuza drept domn al Pincipatelor Moldovei și Țării Românești este descrisa de istorici drept „ziua renașterii naționale”. Și nu e nimic exagerat în aceste vorbe. Pentru ca ce altceva decât înfăptuirea și asumarea unui destin cu totul nou a fost acel gest unionist?! Crearea unei Românii care să poarte hainele spațiului de civilizație european, crearea unei noi realități statale, cu instituții noi și principii de legislație noi este, fără nicio îndoială, fapta istorică a epocii, un gest de maturitate civică fără niciun fel de precedent.

Însuflețite de curaj, determinare și dragoste sinceră față de propriul popor, toate acestea reprezintă, încă, sau, cel puțin, așa mi-ar plăcea să cred, valori actuale și în epoca noastră. Căci dacă n-ar fi așa, gestul extraordinar de la 1859 n-ar însemna mare lucru peste timp. Și ar fi nedrept.

Eu vreau să trăiesc într-o Românie a acelor principii și a acelor fapte de curaj și demnitate națională.

La multi ani, Targoviste!”, a declarat primarul municipiului Târgovişte, Cristian Stan .

Marcăm astăzi o dovadă clară a voinței și capacității înaintașilor noștri de a depăși orice greutate, dar și a puterii noastre de a putea construi împreună, de a ne bucura împreună și de a înfrunta împreună dificultățile și disensiunile vieții cotidiene în numele unor idealuri și valori comune. La fiecare 24 ianuarie trăim clipe emoționante, motivate de sărbătoarea Unirii Principatelor Române de la 1859, un eveniment memorabil pentru istoria României. Sărbătorim astăzi 158 de ani de la Mica Unire înfăptuită sub conducerea lui Alexandru Ioan Cuza, pe a cărei temelie s-a înălțat mai apoi edificiul întreg al unității noastre naționale, consfințit în 1918, la Alba-Iulia.Sărbătorim unitatea și continuitatea spiritualității unui popor care a avut și are valori ce merită cinstite…

Dragi dâmbovițeni,

Cred că cea mai importantă lecție a actului istoric de acum 158 de ani este puterea solidarității, priceperea de a construi un consens în jurul unui ideal național. Mă bucur că v-ați alăturat nouă astăzi, aici, și ați dorit să simțiți emoția acestui eveniment crucial pentru istoria noastră! Vă îndemn să ne amintim cu respect despre acest moment de glorie a poporului român care, după secole de asuprire, s-a ridicat, prin propriile forțe, la o nouă viață! Să fim uniți pentru țara noastră, pentru comunitatea noastră și să ne dăm mână cu mână pentru binele nostru, al tuturor!

Vă mulțumesc!”, a declarat preşedintele CJ, Alexandru Oprea

În rădăcinile unui popor, anvergura sa istorică e dată de fapte și momente excepționale, create în contexte irepetabile și amprentate pe destinul acelui popor.

Un astfel de moment este și ceea ce s-a petrecut la 24 ianuarie 1859, când românii din dreapta și stânga Milcovului au înțeles că pot fi mai puternici ca națiune și au acționat în consecință. Actul de voință politică națională realizat atunci rămâne exemplar și mobilizator peste timp. Bornă esențială în traseul înfăptuirii unui ideal și mai puternic – Marea Unire din 1918, Unirea Principatelor a pus în mișcare resorturile naționale și a dat glas strigătelor surde de până atunci.

Alegerea lui Alexandru Ioan Cuza ca domnitor al Principatelor Moldovei și Țării Românești a fost cel mai pur act patriotic al vremii. Depășind interese personale marginale, trecând peste diferențe minore, elite politice și oameni simpli, cărturari și mai puțin școliți au înțeles că scopul este unul comun, care reclamă curaj, demnitate și coagularea tuturor eforturilor. Altfel, momentul n-ar fi fost niciodată posibil.

Cum n-ar mai fi fost posibile urmările pozitive ale acelui act: modernizarea din temelii a statului, însușirea principiilor de guvernare și organizare proprii instituțiilor occidentale, schimbarea traseului „noii Românii” către spațiul european de civilizație. A fost momentul nașterii statului român modern, cu introducerea principiului separației puterilor, desființarea privilegiilor de clasă, responsabilitate politică. A fost momentul nașterii primului Parlament modern bicameral, primului Guvern, momentul organizării Armatei, Jandarmeriei, Curții de Conturi.

Cu atât mai importante și demne de subliniat mi se par aceste realizări, în tumultul vremurilor actuale, când, într-un fel sau altul, contextul reclamă din nou acțiuni ferme și demne în același timp pentru apărarea unor valori democratice și instituționale fundamentale. Reafirmarea demnității Parlamentului ca voce a Puterii în stat și nu ca ghidon al altor puteri a devenit iarăși actuală. Restabilirea limitelor de interferență între anumite instituții este și ea necesară. Democrația prin vot se cere respectată.

Iată, valori pe care Cuza, Kogălniceanu, Brătianu le-au promovat, sunt transferate ca moștenire către generații, cu aceeași obligație de a le respecta. Dacă vom face asta, momentul de la 1859 nu va fi fost în zadar.

Vă mulțumesc tuturor pentru că sunteți astăzi aici și că putem da un exemplu de comuniune, decență și spirit românesc!”, a declarat senatorul Adrian Ţuţuianu

24 ianuarie ne oferă prilejul de a marca un moment istoric de o importanță deosebită – Unirea Principatelor Române – un pas important pe calea înfăptuirii României de astăzi.

 Este un moment în care trebuie să ne gândim cu toții la ceea ce au construit înaintașii noștri, la 1859, prin desăvârșirea unui proces cu rădăcini adânci în istoria poporului român, fiind o lecție de curaj, responsabilitate și patriotism. 

Românii au arătat, prin unirea de la 1859, numită de către cronicarii vremurilor ”ziua cea mare a veacului”, că sunt o naţiune puternică și capabilă să depăşească noi orizonturi pentru binele comun.

Să celebrăm și astăzi cu bucurie Unirea Principatelor Române şi să reflectăm la semnificaţia acestei zile. Să le aducem, în același timp, un omagiu făuritorilor unităţii neamului românesc.

  La mulţi ani!”, a declarat prefectul judeţului Dâmboviţa, Antonel Jîjîie

Nu a lipsit tradiţionala defilare a gărzii de onoare.

Manifestarea s-a încheiat   cu HORA  UNIRII .

Au fost prezenţi la eveniment, parlamentarii  dâmbovişeni, oameni politici, şefi de instituţii şi simplii cetăţeni.

Caută în Arhivă

Selectați o dată
Selectați o categorie
Căutare cu Google

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.