JavaScript must be enabled in order for you to see "WP Copy Data Protect" effect. However, it seems JavaScript is either disabled or not supported by your browser. To see full result of "WP Copy Data Protector", enable JavaScript by changing your browser options, then try again.

Widgetized Section

Go to Admin » Appearance » Widgets » and move Gabfire Widget: Social into that MastheadOverlay zone

VIDEO. De Ziua Culturii Naționale la  Școala nr. 4 ”Elena Donici Cantacuzino” din Pucioasa a avut loc dezvelirea bustului “Elena Donici Cantacuzino”

Autor:

Data: 16 ianuarie 2017, 17:40

Ziua de 15 ianuarie a fost  aleasă ca Zi a Culturii Naționale şi reprezintă data nașterii poetului național al românilor, Mihai Eminescu (1850-1889).Ziua Culturii Naționale  a fost marcată prin acțiuni deosebite şi în oraşul Pucioasa. Primăria Pucioasa, Consiliul Local Pucioasa și Centrul Cultural European Pucioasa au  organizat  o serie de evenimentele dedicate Zilei Culturii Naționale.

Evenimentele au debutat la  Școala nr. 4 ”Elena Donici Cantacuzino” din Pucioasa unde oficialităţile au  ţinut  alocuţiuni.

În prezenţa  oficialităţilor oraşului Pucioasa, a conducerii Inspectoratului Şcolar Judeţean Dâmboviţa, a fostului  primar Mircea Simion, a  cadrelor didactice, oameni de cultură şi elevi, la  Școala nr. 4 ”Elena Donici Cantacuzino” din Pucioasa a avut loc dezvelirea bustului “Elena Donici Cantacuzino”. Lucrarea aparține sculptorului Dimitriu Giulian și este donată Primăriei Orașului Pucioasa de ing. Marius Iacob din Pucioasa.

Activitatea de la Școala nr. 4 ”Elena Donici Cantacuzino” din Pucioasa s-a încheiat cu intonarea imnului şcolii de către un grup de elevi.

 În Foaierul Primăriei Pucioasa a avut loc Vernisajul de artă plastică ”SIMEZE”. Centrul Cultural Pucioasa a găzduit Vernisajul expoziției Grupului de Fotografie 2011 şi Concertul DOR DE EMINESCU al Corului Preludiu condus de Voicu Enăchescu.

CINE A FOST ELENA DONICI CANTACUZINO?
Descendentă a familiei Cantacuzino. Origine greacă.
S-a născut în 1900 în Băleni – Moldova – în apropiere de Galaţi.
A făcut parte din a 26-a generaţie a familiei Cantacuzino. Familia o striga Elena “Pomme”.
Prin căsătorie a devenit Elena Donici Cantacuzino.
A avut o singură fiică, Inna, care a murit departe de părinţi, în Franţa.
A avut o soră, Marie Blanche “Bălaşa”, care a trăit între anii 1899-1976, în ultimii ani locuind în Pucioasa, pe strada Tudor Vladimirescu,
a avut un talent deosebit la pictură şi a realizat portretele a numeroşi locuitori ai oraşului Pucioasa. Moare în Pucioasa în anul 1976.
Elena Donici Cantacuzino a fost exilată de regimul comunist şi a fost silită să locuiască cu domiciliul forţat în Pucioasa, pe strada Libertăţii,
la familia Rădulescu, într-o modestă mansardă.
A trăit până la vârsta de 83 de ani, dând lecţii de franceză şi de engleză copiilor din oraş care doreau să înveţe aceste limbi. A trăit anii grei ai exilului în demnitate, dovedind că prin muncă cinstită, dragoste faţă de semeni şi de patrie, poţi învinge greutăţile şi lipsurile. Locuitorii oraşului Pucioasa au adoptat-o până la moartea sa, în 14 iulie 1983. Înmormântarea s-a oficiat la Băleni, locul unde s-a născut, sicriul fiind depus în cavoul familiei. Locuitorii din Băleni au însoţit-o cu flori şi lacrimi pe ultimul drum, alături de ea fiind şi persoane mai apropiate din Pucioasa.

Caută în Arhivă

Selectați o dată
Selectați o categorie
Căutare cu Google