Widgetized Section

Go to Admin » Appearance » Widgets » and move Gabfire Widget: Social into that MastheadOverlay zone

VIDEO. De Ziua Culturii Naționale la  Școala nr. 4 ”Elena Donici Cantacuzino” din Pucioasa a avut loc dezvelirea bustului “Elena Donici Cantacuzino”

Autor:

Data: 16 ianuarie 2017, 17:40

  •  
  •  
  •  

Ziua de 15 ianuarie a fost  aleasă ca Zi a Culturii Naționale şi reprezintă data nașterii poetului național al românilor, Mihai Eminescu (1850-1889).Ziua Culturii Naționale  a fost marcată prin acțiuni deosebite şi în oraşul Pucioasa. Primăria Pucioasa, Consiliul Local Pucioasa și Centrul Cultural European Pucioasa au  organizat  o serie de evenimentele dedicate Zilei Culturii Naționale.

Evenimentele au debutat la  Școala nr. 4 ”Elena Donici Cantacuzino” din Pucioasa unde oficialităţile au  ţinut  alocuţiuni.

În prezenţa  oficialităţilor oraşului Pucioasa, a conducerii Inspectoratului Şcolar Judeţean Dâmboviţa, a fostului  primar Mircea Simion, a  cadrelor didactice, oameni de cultură şi elevi, la  Școala nr. 4 ”Elena Donici Cantacuzino” din Pucioasa a avut loc dezvelirea bustului “Elena Donici Cantacuzino”. Lucrarea aparține sculptorului Dimitriu Giulian și este donată Primăriei Orașului Pucioasa de ing. Marius Iacob din Pucioasa.

Activitatea de la Școala nr. 4 ”Elena Donici Cantacuzino” din Pucioasa s-a încheiat cu intonarea imnului şcolii de către un grup de elevi.

 În Foaierul Primăriei Pucioasa a avut loc Vernisajul de artă plastică ”SIMEZE”. Centrul Cultural Pucioasa a găzduit Vernisajul expoziției Grupului de Fotografie 2011 şi Concertul DOR DE EMINESCU al Corului Preludiu condus de Voicu Enăchescu.

CINE A FOST ELENA DONICI CANTACUZINO?
Descendentă a familiei Cantacuzino. Origine greacă.
S-a născut în 1900 în Băleni – Moldova – în apropiere de Galaţi.
A făcut parte din a 26-a generaţie a familiei Cantacuzino. Familia o striga Elena “Pomme”.
Prin căsătorie a devenit Elena Donici Cantacuzino.
A avut o singură fiică, Inna, care a murit departe de părinţi, în Franţa.
A avut o soră, Marie Blanche “Bălaşa”, care a trăit între anii 1899-1976, în ultimii ani locuind în Pucioasa, pe strada Tudor Vladimirescu,
a avut un talent deosebit la pictură şi a realizat portretele a numeroşi locuitori ai oraşului Pucioasa. Moare în Pucioasa în anul 1976.
Elena Donici Cantacuzino a fost exilată de regimul comunist şi a fost silită să locuiască cu domiciliul forţat în Pucioasa, pe strada Libertăţii,
la familia Rădulescu, într-o modestă mansardă.
A trăit până la vârsta de 83 de ani, dând lecţii de franceză şi de engleză copiilor din oraş care doreau să înveţe aceste limbi. A trăit anii grei ai exilului în demnitate, dovedind că prin muncă cinstită, dragoste faţă de semeni şi de patrie, poţi învinge greutăţile şi lipsurile. Locuitorii oraşului Pucioasa au adoptat-o până la moartea sa, în 14 iulie 1983. Înmormântarea s-a oficiat la Băleni, locul unde s-a născut, sicriul fiind depus în cavoul familiei. Locuitorii din Băleni au însoţit-o cu flori şi lacrimi pe ultimul drum, alături de ea fiind şi persoane mai apropiate din Pucioasa.

Caută în Arhivă

Selectați o dată
Selectați o categorie
Căutare cu Google

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.