Widgetized Section

Go to Admin » Appearance » Widgets » and move Gabfire Widget: Social into that MastheadOverlay zone

VIDEO. SLUJBA DE BOBOTEAZĂ LA MITROPOLIA TÂRGOVIŞTE !

Autor:

Data: 6 ianuarie 2017, 15:34

  •  
  •  
  •  

Boboteaza este o sărbătoare creștină care se celebrează anual la 6 ianuarie, înaintea sărbătorii Sfântului Ioan Botezătorul. Boboteaza reprezintă, de fapt, sărbătoarea dedicată botezului Domnului în apa Iordanului. Vremea nu s-a dezminţit  şi a venit şi  gerul Bobotezei, însoțit de ninsori și vânt intens, de unde și expresia “gerul Bobotezei”.

Cu prilejul sărbătorii Botezului Domnului, vineri, 6 ianuarie 2017, Înaltpreasfinţitul Părinte Arhiepiscop şi Mitropolit NIFON a celebrat Sfânta Liturghie, la Catedrala din Târgovişte. După slujba Sfintei Liturghii desfășurată în Catedrala Mitropolitană din Târgovişte credincioșii cu Înaltpreasfinţitul Părinte Arhiepiscop şi Mitropolit NIFON şi un sobor de preoţi au ieșit în fața așezământului religios pentru a participa la Sfințirea Apei. Momentul principal al slujbei a fost cel în care preoți au invocat puterea Duhului Sfânt pentru a sfinți apa. Apa sfințită la biserică în această zi și luată de credincioși nu se strică niciodată. Prin agheasmă se înțelege atât apa sfințită, câtâ și slujba pentru sfințirea ei.Agheasma mare se săvârșește numai de Bobotează, spre deosebire de Sfințirea cea mică a apei, care are loc în biserică în prima zi a fiecărei luni, iar în case, la sfeștanie.

În această zi, de Bobotează, există tradiția conform căruia preoții sfințesc toate apele din care oamenii vor lua, mai apoi, pentru a stropi gospodăriile, casele și animalele, păstrând restul apei în sticle, pentru leac.În ziua de Bobotează bătrânii spun că dacă vremea e frumoasă, atunci anul va fi bogat în pâine și pește.Dacă la Bobotează vremea a fost rece, atunci după ieșirea cu „Iordanul” se va înumia, iar dacă vremea a fost caldă, atunci se va înăspri.Toate obiceiurile și tradițiile legate de Bobotează au ca și scop, pe de o parte, alungarea spritelor rele care circulă libere de la Crăciun, iar pe de altă parte, urmăresc atragerea belșugului în anul ce va urma.

 

Caută în Arhivă

Selectați o dată
Selectați o categorie
Căutare cu Google

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.