Widgetized Section

Go to Admin » Appearance » Widgets » and move Gabfire Widget: Social into that MastheadOverlay zone

VIDEO. Fieni: Focul lui Sumedru s-a înălţat spre cer marţi seară

Autor:

Data: 25 octombrie 2016, 22:55

  •  
  •  
  •  

Focul lui Sumedru s-a înălţat spre cer marţi seară în oraşul Fieni, sărbătoarea celebrându-se în noaptea de 25 spre 26 octombrie. Locuitorii din Fieni  s-au adunat marți seară  în curtea Centrului de informare, în jurul Focului lui Sumedru, o veche tradiție românească. Autorităţile şi localnicii ,participanţi la evenimentul de la Fieni au respectat tradiţia si au oferit mere,covrigi, gogoşi,eugenii şi un pahar de vin sau de ţuică.Semnificaţia Focului lui Sumedru este aceea a unui scenariu al morţii şi renaşterii anuale a unei divinităţi. focul-lui-sumedru

Autorităţile locale, primarul Iulian Tătulescu şi viceprimarul Romică Secăreanu au pregătit  evenimentul, astfel încât cu mic, cu mare să se bucure de o atmosferă  de sărbătoare. Focul lui Sumedru, o tradiție veche de peste 2.000 de ani, se organizează anual, în ajunul Sfântului Dumitru. Pe vremuri, focurile se făceau pe dealuri, pentru a fi văzute de la distanță:”Vreau să vă spun că  nu este numaio tradiţie a oraşului Fieni, ci este o tradiţie a poporului roman de peste 2000 de ani. Acest foc se face cu o zi înainte de Sf.Dumitru care este ocrotitorul păstorilor şi totodată semnifică şi începutul sezonului rece. Ne-am pregătit pentru acest eveniment. Avem covrigi,vin gogoşi.Sunt foarte mulţi copii bucuroşi dar totodată sunt mândru că avem tineri şi copii în oraşul Fieni. ”, a declarat primarul Iulian Tătulescu.

Vicepreşedintele CJ, Corneliu Ştefan a dat un mesaj pentru toţi sărbătoriţii de SF. Dumitrucorneliu-stefan

Şi vicepreşedintele CJ, Corneliu Ştefan a fost prezent la acest eveniment de la Fieni. Nu în ultimul rând vicepreşedintele CJ, Corneliu Ştefan le-a transmis  cu această ocazie şi un mesaj celor care–şi sărbătoresc onomastica de Sf.Dumitru: „Am venit cu mare plăcere la Fieni, să fiu alături de autorităţile locale dar şi de locuitorii oraşului la acest eveniment.Este o schimbare pozitivă în oraşul Fieni şi  văd că oamenii sunt în număr tot mai mare alături de noi. Celor care poartă numele de Sf.Dumitru le doresc multă sănătate, fericire, liniste  şi tot ce şi-au propus să se îndeplinească ”, a declarat Corneliu Ştefan.

Şi viceprimarul oraşului Fieni ne-a vorbit despre Focului lui Sumedru: „Mă bucur enorm de mult că se păstrează această tradiţie în zona de nord a judeţului şi în al dolea rând am rămas impresionat de prezenta locuitorilor oraşului Fieni, care au venit într-un număr foarte mare.”, a afirmat viceprimarul Romică Secăreanu.

„Hai la focul lui Sumedru, c-a mâncat căţeaua iedul, măăă…şi-a mai rămas un hartan şi l-am dat la un ţigan, şi-a mai rămas o frimitură şi am băgat-o în căciulă…”. Acestea sunt câteva din versurile care au fost strigate de copiii  şi din satele de pe Valea Dâmboviţei în ajunul Sfântului Dumitru. Focul lui Sâmedru a rămas un obicei viu, păstrat în multe localităţi din nordul judeţelor Argeş, Dâmboviţa,Vâlcea, în unele zone montane şi submontane din Muntenia, Oltenia şi Moldova, chiar dacă nu se mai cunoaşte semnificaţia iniţială.

Caută în Arhivă

Selectați o dată
Selectați o categorie
Căutare cu Google

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.