Widgetized Section

Go to Admin » Appearance » Widgets » and move Gabfire Widget: Social into that MastheadOverlay zone

VIDEO. Paştele Cailor, sărbătorit cum se cuvine în cartierul ,,Matei Voievod” din Târgovişte

Autor:

Data: 19 martie 2016, 16:35

  •  
  •  
  •  

În prima sâmbătă din Postul Paştelui, în sâmbăta Sfântului Toader, adică astăzi,19 martie,comunitatea bulgară din cartierul ,,Matei Voievod” din Târgovişte a sărbătorit, Tudoriţa sau Paştele Cailor, obicei păstrat de locuitori de la constituirea comunităţii,de sute de ani. ,,Paştele Cailor” are loc în fiecare an, în prima sâmbătă din Postul Paştelui,în sâmbăta Sfântului Toader,de unde şi denumirea de ,,Tudoriţa”,fiind sărbătoarea Primăverii menită să pregătească începutul muncilor agricole ale gospodarilor. Consiliul Judeţean Dâmboviţa alături de Asociaţia „Zaedno” a Bulgarilor din Târgovişte şi  primăria municipiului Târgovişte au organizat evenimentul. De la eveniment nu au lipsit:Paştele Cailor Targoviste4 preşedintele CJ, Adrian Ţuţuianu, primarul interimar al municipiului Târgovişte, Cristian Stan, primarul comunei Băleni, Marian Paraschiv, primarului comunei Petreşti ,Andrei Lucian Daniel, Gilia Claudia, preşedinte OFSD Dâmboviţa, Carmen Holban, preşedinte OFSD Târgovişte  şi deputatul  Ionuţ Săvoiu :

Mă bucur că păstrăm o tradiţie, unicată la nivel naţional. Meritaţi să vă bucuraţi de acastă sărbătoare pentru că în această comunitate bulgară sunt oameni speciali, harnici, serioşi şi dedicaţi muncii ”, a declarat Adrian Ţuţuianu.

Vreau să vă felicit pentru această sărbătoare, este cea mai frumoasă şi gustoasă sărbătoare din municipiul Târgovişte. În altă ordine de idei , vin şi cu veşti bune pentru cartierul ,,Matei Voievod” din Târgovişte, aici , într-o lună de zile vor începe  cele mai ample lucrări de refacere a infrastructurii, din istoria acestui cartier.  ”, a declarat primarul Cristian Stan.

După slujba la biserică din cartier , caii au fost sfinţiţi de către preot iar proprietarii au primit câte o figurină din aluat care este împărţită în mod egal între cal şi stăpânul animalului.Cu această ocazie ,gospodinele au pregătit din aluat special figurine reprezentând calul numit konceta şi au mers dimineaţa la Biserica Sf. Nifon din comunitatea bulgarească din cartierul Matei Voievod al Târgoviştei pentru a le sfinţi.Paştele Cailor Targoviste 1 Bătrânii spun că au pomenit acest obicei din copilărie, fiind întrerupt doar în peroada comunistă când cei mai mulţi cai fuseseră confiscaţi.La ieşirea din biserică,preotul a sfinţit gradinarul şi calul,iar femeile au împărţit,,konceta”.Paştele Cailor Targoviste 5 Momentul cel mai aşteptat de participanţi  a fost cel în care atelajele  s-au întrecut în demonstraţii de îndemanare. Şi anul acesta au participat la cele două probe zeci de echipaje, cei mai buni cai primind din partea organizatorilor şei , hamuri din piele si biciuri.Tudoriţa” sau Konski Veligden-Paştele Cailor s-a încheiat cu un spectacol de dansuri şi cântece bulgăreşti oferit de ansamblurile comunităţii bulgăreşti din cartierul Matei Voievod din Târgovişte . Au fost oaspeţi din Bugaria şi România dar  şi localnici.

Caută în Arhivă

Selectați o dată
Selectați o categorie
Căutare cu Google

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.