Widgetized Section

Go to Admin » Appearance » Widgets » and move Gabfire Widget: Social into that MastheadOverlay zone

VIDEO. Noutăţile Codului Fiscal, explicate de reprezentanţii primăriei Târgovişte şi cei ai Camerei de Comerţ Dâmboviţa

Autor:

Data: 16 februarie 2016, 13:24

  •  
  •  
  •  
  •  

Primăria municipiului Târgovişte a organizat o conferinţă de presă în colaborare cu reprezentanţii Camerei de Comerţ Dâmboviţa.Conferinţa de presă a avut drept temă , informarea târgoviştenilor şi a  tuturor reprezentanţilor mediului de afaceri privind noutăţile noului Cod Fiscal.

Primarul Cristian Stan a vorbit despre principala modificare a Codului Fiscal din acest an  ce  ține de impozitarea clădirilor. Dacă până acum se impozitau clădirile la persoane fizice în funcție de tipul de proprietar, adică dacă era persoană fizică avea o anume cotă de impozitare, dacă era persoană juridică avea altă cotă de impozitare, de anul acesta se impozitează clădirea în funcție de destinația finală, folosința acesteia. Pe principiul acesta, clădirile pot fi încadrate în trei categorii: categoria de clădiri rezidențiale, categoria de clădiri nerezidențiale și categoria de clădiri mixte.camera de comert dambovita si primaria targoviste

Şeful Serviciului Impozite şi Taxe din cadrul primăriei, Iulian Crintescu a ţinut să sublinieze că persoanele fizice care la data de 31 decembrie 2015 au în proprietate clădiri nerezidenţiale sau clădiri cu destinaţie mixtă au obligaţia să depună declaratii pâna la data de 31 martie 2016 inclusiv.  A mai  precizat că în conformitate cu noile prevederi ale Codului Fiscal, calculul impozitului pe clădirile nerezidenţiale aflate în proprietatea persoanelor fizice se va face prin aplicarea unei cote de 0,2% asupra valorii acesteia.

Preşedintele Camerei de Comerţ Dâmboviţa, Gelu Rusescu  a vorbit despre persoanele juridicele care  trebuie să stabilească lista cu clădirile pentru care datorează impozit pe clădiri. Firmele care au realizat ultima reevaluare cu data evaluării 31 decembrie 2012, vor plăti cota de impozit majorată dacă nu vor realiza un raport de evaluare. Și cei care au realizat ultima reevaluare după 31 decembrie 2012 pot solicita, dacă vor, rapoarte de evaluare. În cazul acestora cota de impozit aplicată va fi cea majorată. Apoi, se va competa declarația de impunere solicitată de autoritățile locale.Pasul următor este contractarea unui evaluator autorizat și realizarea unui raport de evaluare.Persoanele juridice trebuie să îi pună la dispoziție evaluatorului toate informațiile necesare realizării evaluării.Legea cere să fie realizat un raport de evaluare pentru fiecare administrație locală pe rază căreia contribuabilul deține cel puțin o clădire. Contribuabilul trebuie să depună o copie a raportului de evaluare la autoritatea locală până la 31 martie.Codul fiscal stabileşte că impozitul pe clădiri se plăteşte anual, în două rate egale, până la datele de 31 martie şi 30 septembrie, inclusiv. Pentru plata cu anticipaţie a impozitului pe clădiri, datorat pentru întregul an de către contribuabili, până la data de 31 martie a anului respectiv, se acordă o bonificaţie de până la 10%, stabilită prin hotărâre a consiliului local.

Caută în Arhivă

Selectați o dată
Selectați o categorie
Căutare cu Google

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.