Widgetized Section

Go to Admin » Appearance » Widgets » and move Gabfire Widget: Social into that MastheadOverlay zone

Judeţul Dâmbovița devine capitala educației preșcolare:  pregătiri pentru Fiecare Copil în Grădiniță la nivel județean!

Autor:

Data: 6 noiembrie 2015, 12:17

  •  
  •  
  •  

Inspectoratul Școlar Județean, Consiliul Județean Dâmbovița și Asociația OvidiuRo organizează astăzi Conferința de bune practici -Fiecare Copil în Grădiniță (FCG), ce are ca principal obiectiv agrearea pașilor următori pentru implementarea cu succes a programului la nivel județean. ovidiu roÎntâlnirea are loc la o săptămână după ce Președintele României a promulgat Legea privind stimularea participării în învățământul preșcolara copiilor provenind din familii defavorizate(Nr. 248/2015) ce preia, la nivel de metodologie, mecanismul programului Fiecare Copil în Grădiniță -tichetul social condiționat de prezența la grădiniță – pilotat în ultimii 5 ani de Asociația OvidiuRo în 43 de comunități din România.Șase dintre aceste comunități aparțin județului Dâmbovița (Gura Șuții, Potlogi, Cojasca, I.L. Caragiale, Mănești și Moroeni), unde au fost înregistrate rezultate foarte bune în anul școlar 2014 – 2015, când numărul copiilor săraci susținuți să meargă la grădiniță în cadrul programului FCGs-a triplat, de la 80 la 285 (printr-un proiect finanțat prin granturile SEE 2009-2014, în cadrul Fondului ONG în România). În această toamnă, în Dâmbovița, peste 280 de copii au început anul școlar în cadrul FCG și vin zilnic la grădiniță, iar procesul de recrutare continuă.

,,Viziunea care a stat la baza acestui program a fost ca fiecare copil sărac din România să beneficieze de educație preșcolară de calitate, iar programul-pilot pe care l-am implementat anul școlar trecut în Dâmbovița, când numărul copiilor a crescut cu 200%, are o contribuție esențială în succesul pe care l-am repurtat; a demonstrat că FCG este scalabil, cu rezultate la fel de bune. Mă bucur că suntem mai aproape ca oricând de momentul în care ușa grădiniței va fi deschisă pentru toți copiii săraci din Dâmbovița și din România.Urmează etapa clarificării normelor de implementare care vor avea la bază metodologia Fiecare Copil în Grădiniță – optimizată prin experiența noastră din ultimii 5 ani – și care, dincolo de tichetul social, angrenează o seriede intervențiifoarte importantepentru succesul programului, ca de exemplurechizite pentru grădinițăsau îmbrăcăminte și încălțăminte pentru copii.”a declarat Maria Gheorghiu, Cofondator Asociația OvidiuRo.

În urma promulgării legii, conform unei evaluări inițiale a Ministerului Muncii, Familiei, Protecției Sociale și Persoanelor Vârstnice, 111.000 de copii din familii defavorizare vor putea beneficia de tichete sociale condiționate de prezența la grădiniță, cu un cost anual estimat al tichetelor sociale, suportat de la bugetul de stat prin cotele defalcate din TVA, de39 de milioane de lei.Prin intermediul acestei legi,familiile defavorizate primesc tichete sociale (în valoare de 50 de lei pe lună pentru fiecare copil de vârstă preșcolară), condiționate de prezența zilnică la grădiniţă a celor mici. Stimulentul educațional încurajează comportamentele pro-educație și motivează familiile defavorizate să își înscrie și să își aducă zilnic copiii la grădiniță. Prin facilitarea accesului la educație timpurie, cei mai săraci copii au acum șanse mai mari să se înscrie la școală la momentul potrivit, să aibă rezultate bune și să nu abandoneze timpuriu școala.

,,Accesul la educație este esențial pentru categoriile defavorizate și fiecare pas înainte în influențarea politicilor și a practicilor sociale în acest sens este o victorie extrem de valoroasăîmpotriva analfabetismului și a abandonului școlar. Fiecare Copil în Grădinițăeste un program eficient, pe care noi l-am susținut de la început și care a avut rezultate extraordinare în Dâmbovița. Acum, devenind program național, prima mea preocupare este legată de cum vom reuși, la nivel județean, cel puțin, să păstrăm calitatea și impactul programului de până acum – iar primii pași i-am identificat astăzi.”a declarat Sorin Ion, Inspector Școlar General Dâmbovița.

La eveniment este prezentă și va susține workshopul Importanța educației timpurii Jane Thompson, expert in educație timpurie și susținător al programului FCG: ,,Nu există alt moment în procesul educațional care poate avea un asemenea impact asupra dezvoltării capacităților intelectuale, sociale, emoționale, de învățare și de exprimare, ca și asupra dezvoltării răbdării și a rezistenței, ca educația timpurie. A ajuta copiii să-și dezvolte această bază solidă cât mai devreme le poate schimba drumul în viață, și, în același timp, va necesita mai puține intervenții ulterioare.”a declarat JaneThompson.

Întâlnirea de astăzi include și o componentă de calitate a educației preșcolare – Sesiunea de Bune Practici pentru profesorii care au organizat Atelierele de Vară Șotron, la care au fost invitați să participeprofesorii din învățământul preșcolar, primar, gimnazial și liceal din Dâmbovița care au susținut Ateliere, pe timpul verii.Anul acesta, Dâmbovița este județul cu cea mai mare rată de participare la Ateliere, aproximativ ¼ din numărul total de profesori care s-au înscris dar și de copii care au beneficiat de Ateliere la nivel național fiind din acest județ (96 de profesori și 1090 de copii în Dâmbovița).Atelierele de Vară sunt soluția propusă de Asociația OvidiuRo și partenerii săi atât pentru integrarea cât mai multor copii în mediul educațional, cât și pentru creșterea calității educației din instituțiile de învățământ preșcolar în general. Primele Ateliere Șotron au fost organizate în 2002 la Bacău iar până acum, aproximativ 10.000 de copii au frecventat atelierele Şotron.

DespreFiecare Copil în Grădiniță

FCG sprijină în acest an școlar peste 2400 de copii din 11 județe să meargă la grădiniță. Pe lângă mecanismul tichetelor sociale condiționate de prezența riguros monitorizată, Fiecare Copil în Grădinițăasigură rechizitele de bază necesare la grădiniță, îmbrăcămintea și încălțămintea acordată de două ori pe an copiilor eligibili, fructe, produse pentru igienă, formarea profesorilor și programe de educație pentru sănătate, etc.

Caută în Arhivă

Selectați o dată
Selectați o categorie
Căutare cu Google

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.