Widgetized Section

Go to Admin » Appearance » Widgets » and move Gabfire Widget: Social into that MastheadOverlay zone

Începând cu 9 septembrie,Gărzile Silvice vor funcţiona

Autor:

Data: 8 septembrie 2015, 11:39

  •  
  •  
  •  
  •  

Problema tăierilor ilegale de material lemons a fost un subiect adus în discuţie de primarii dâmboviţeni la întâlnirea de luni, 7 septembrie cu ministrul Mediului. Ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor, Grațiela Leocadia Gavrilescu a ţinut să-i asigure pe primarii dâmboviţeni că de miercuri, 9 septembrie 2015, va funcţional oficial Garda Forestieră.Ministrul a mai subliniat faptul că a început să se aplice şi Codul Silvic şi că Garda Forestieră va funcţiona  şi astfel tăieri ilegale să fie stopate. tutuianuÎn România, 8,8 milioane mc de pădure este tăiată ilegal în fiecare an, ceea ce înseamnă o amprentă bugetară de peste 1,5 miliarde lei: “O altă problemă discutată a fost cea  legată de tăierile ilegale.Le-am spus clar că săptămâna aceasta, miercuri, 9 septembrie 2015 printr-o Hotărâre de Guvern, va începe să funcţioneze  efectiv Garda Forestieră … Garda Forestieră va funcţionacu personal , dotat cu maşini de teren şi salarii de nivelul celor de la ANAF. Sper că în acest domeniu prin buna implementare şi funcţionare a Gărzii Forestiere , tăierile ilegale din România să fie stopate. ”, a declarat ministrul Mediului

Potrivit ordonanţei de guvern care a fost aprobată de Guvern în iunie, au fost înfiinţate nouă gărzi forestiere teritoriale, cu rolul „implementării și controlului aplicării regimului silvic și cinegetic”, în locul celor nouă comisariate regionale de regim silvic şi vânătoare.

Angajaţii de la Garda Forestieră vor avea uniforme, pistol cu glonţ, bastoane cu electroşocuri şi maşini de teren cu girofar. Dotările sunt similare celor de la Antifraudă – ANAF. Gărzile forestiere sunt instituţii publice teritoriale ale autorităţii publice centrale care răspund de silvicultură, cu personalitate juridică, finanţate integral de la bugetul de stat, cu atribuţii în implementarea, monitorizarea şi controlul aplicării regimului silvic şi cinegetic.

Preiau de la fostele comisariate de regim silvic şi cinegetic patrimoniul, posturile, personalul şi prevederile bugetare, pe baza protocoalelor de predare-primire.

Garda forestieră va avea următoarea structură:

– la nivel teritorial vor exista nouă Gărzi forestiere, structuri cu personalitate juridică;

– numărul minim de posturi pentru o Gardă este de 40.

Principalele atribuții ale Gărzilor Forestiere sunt următoarele:

– monitorizarea, implementarea și controlul aplicării regimului silvic în fondul forestier național și în vegetația forestieră de pe terenurile din afara fondului forestier național;

– monitorizarea, implementarea și controlul aplicării regimului cinegetic în fondul cinegetic național;

– monitorizarea și controlul trasabilității materialelor lemnoase, conform prevederilor legale în vigoare.

Caută în Arhivă

Selectați o dată
Selectați o categorie
Căutare cu Google

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.