JavaScript must be enabled in order for you to see "WP Copy Data Protect" effect. However, it seems JavaScript is either disabled or not supported by your browser. To see full result of "WP Copy Data Protector", enable JavaScript by changing your browser options, then try again.
ppt.ro

Widgetized Section

Go to Admin » Appearance » Widgets » and move Gabfire Widget: Social into that MastheadOverlay zone

Direcţia Silvică Dâmboviţa şi jandarmii fac scut împotriva hoţilor de lemne

Autor:

Data: 16 iunie 2015, 14:12

Direcția Silvică Dâmbovița administrează suprafața de 54.636 hectare fond forestier de stat și asigură servicii silvice și de administrare pentru suprafața de 19.711 hectare (1.766 hectare administrare și 17.945 hectare servicii silvice) fond forestier privat din totalul de 63.615 hectare retrocedate în baza legilor fondului funciar. costel predaTotodată Direcţia Silvică Dâmboviţa asigură paza și integritatea fondului forestier de stat și privat prin 172 cantoane silvice și 34 districte silvice care sunt în organigrama celor opt ocoale silvice, respectiv Bucșani, Găești, Moreni, Pucioasa, Răcari, Sturzeni, Târgoviște și Valea Mare. Cu toate că suntem în plină vară, hoţii tot mai fac pagube în aurul verde al judeţului Dâmboviţa . Directorul Direcției Silvice Dâmbovița, ing. Costel Preda ne-a declarat că şi în această perioadă există zone vulnerabile , unde hoţii mai dau atacul .Şi aceste zone sunt I.L.Caragiale,Pătroaia, Ludeşti-Cândeşti şi Vlădeni.Aproape zilnic Direcţia Silvică în colaborare cu jandarmii dâmboviţeni  organizează activităţi de control ce au ca scop combaterea fenomenului infracțional, adică identificarea și sancționarea hoților de material lemnos.Ca noutate şi este şi un lucru îmbucurător,  potrivit Legii nr. 133/2015 pentru modificarea şi completarea Legii nr. 46/2008 – Codul silvic , Jandarmeria Română are  din nou  atribuţii de control pentru tăierile ilegale în păduri.Concret , iată articolul din Legea nr. 133/2015 prin care se redă atribuţii jandarmilor.

Art. 117. – Pe lângă organele de urmărire penală, sunt competente să constate faptele prevăzute la art. 106, 108-110 şi 114 personalul silvic din cadrul autorităţii publice centrale care răspunde de silvicultură şi al structurilor teritoriale cu specific silvic, personalul silvic din cadrul Regiei Naţionale a Pădurilor – Romsilva şi al structurilor sale teritoriale, personalul silvic din cadrul ocoalelor silvice de regim autorizate, ofiţerii şi subofiţerii din cadrul Jandarmeriei Române.”

ART. 106

(1) Reducerea suprafeţei fondului forestier naţional fără respectarea dispoziţiilor art. 36 şi 37 constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la un an sau cu amendă.

(2) Cu pedeapsa prevăzută la alin. (1) se sancţionează şi schimbarea destinaţiei obiectivului pentru care s-a obţinut aprobarea de scoatere din fondul forestier naţional sau de ocupare a fondului forestier naţional, dacă schimbarea destinaţiei se produce în termen de 5 ani de la aprobarea scoaterii din fondul forestier.

 (3) Autorul faptelor prevăzute la alin. (1) şi (2) este obligat să elibereze terenul forestier de orice construcţii sau instalaţii amplasate ilegal.

(4) Reinstalarea vegetaţiei forestiere se execută, pe cheltuiala autorului faptelor prevăzute la alin. (1) şi (2), de către ocolul silvic care realizează serviciile silvice sau administrarea pădurii respective, pe amplasamentul care face obiectul infracţiunii.

ART. 108

(1) Tăierea, ruperea, distrugerea, degradarea ori scoaterea din rădăcini, fără drept, de arbori, puieţi sau lăstari din fondul forestier naţional şi din vegetaţia forestieră situată pe terenuri din afara acestuia, indiferent de forma de proprietate, constituie infracţiune silvică şi se pedepseşte după cum urmează:

 1. a) cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă, dacă valoarea prejudiciului produs este de cel puţin 5 ori mai mare decât preţul mediu al unui metru cub de masă lemnoasă pe picior la data comiterii faptei;
 2. b) cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă, dacă valoarea prejudiciului produs nu depăşeşte limita prevăzută la lit. a), dar fapta a fost săvârşită de cel puţin două ori în interval de un an, iar valoarea cumulată a prejudiciului produs depăşeşte limita prevăzută la lit. a);
 3. c) cu închisoare de la un an la 5 ani, dacă valoarea prejudiciului produs este de cel puţin 20 de ori mai mare decât preţul mediu al unui metru cub de masă lemnoasă pe picior la data comiterii faptei;
 4. d) cu închisoare de la 2 la 7 ani, dacă valoarea prejudiciului produs este de cel puţin 50 de ori mai mare decât preţul mediu al unui metru cub de masă lemnoasă pe picior, la data comiterii faptei.

(2) Limitele speciale ale pedepselor prevăzute la alin. (1) se majorează cu jumătate, în cazul în care faptele au fost săvârşite în următoarele împrejurări:

 1. a) de o persoană având asupra sa o armă sau o substanţă narcotică ori paralizantă;
 2. b) în timpul nopţii;
 3. c) în pădurea situată în arii naturale protejate de interes naţional;
 4. d) de personal silvic.

    (3) Tentativa se pedepseşte.

ART. 109

    (1) Păşunatul în pădurile sau în suprafeţele de pădure în care acesta este interzis constituie infracţiune silvică şi se pedepseşte după cum urmează:

 1. a) cu închisoare de la 3 luni la 2 ani sau cu amendă, dacă valoarea prejudiciului este de cel puţin 5 ori mai mare decât preţul mediu al unui metru cub de masă lemnoasă pe picior, la data comiterii faptei;
 2. b) cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă, dacă valoarea prejudiciului este de cel puţin 20 de ori mai mare decât preţul mediu al unui metru cub de masă lemnoasă pe picior, la data comiterii faptei;
 3. c) cu închisoare de la unu la 5 ani sau cu amendă, dacă valoarea prejudiciului este de cel puţin 50 de ori mai mare decât preţul mediu al unui metru cub de masă lemnoasă pe picior, la data comiterii faptei.

    (2) Limitele speciale ale pedepselor prevăzute la alin. (1) se majorează cu jumătate, în cazul în care faptele au fost săvârşite în următoarele împrejurări:

 1. a) în timpul nopţii;
 2. b) în pădurea situată în arii naturale protejate de interes naţional.

ART. 110

    (1) Furtul de arbori doborâţi sau rupţi de fenomene naturale ori de arbori, puieţi sau lăstari care au fost tăiaţi ori scoşi din rădăcini, din păduri, perdele forestiere de protecţie, din terenuri degradate care au fost ameliorate prin lucrări de împădurire şi din vegetaţia forestieră din afara fondului forestier naţional, precum şi al oricăror altor produse specifice ale fondului forestier naţional constituie infracţiune şi se pedepseşte după cum urmează:

 1. a) cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă, dacă valoarea materialului lemnos sustras este de cel puţin 5 ori mai mare decât preţul mediu al unui metru cub de masă lemnoasă pe picior;
 2. b) cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă, dacă fapta a fost săvârşită de cel puţin două ori în interval de un an, iar valoarea cumulată a materialului lemnos depăşeşte valoarea prevăzută la lit. a);
 3. c) cu închisoare de la un an la 5 ani, dacă valoarea materialului lemnos sustras este de cel puţin 20 de ori mai mare decât preţul mediu al unui metru cub de masă lemnoasă pe picior;
 4. d) cu închisoare de la 2 la 7 ani, dacă valoarea materialului lemnos sustras depăşeşte de 50 de ori preţul mediu al unui metru cub de masă lemnoasă pe picior.

    (2) Limitele speciale ale pedepselor prevăzute la alin. (1) se majorează cu jumătate în cazul în care faptele au fost săvârşite în următoarele împrejurări:

 1. a) de o persoană având asupra sa o armă sau o substanţă narcotică ori paralizantă;
 2. b) în timpul nopţii;
 3. c) în pădurea situată în arii naturale protejate de interes naţional;
 4. d) de personal silvic.

ART. 114

Nerespectarea obligaţiei prevăzute la art. 30 alin. (1) constituie infracţiune silvică şi se pedepseşte cu amendă.

Caută în Arhivă

Selectați o dată
Selectați o categorie
Căutare cu Google