Widgetized Section

Go to Admin » Appearance » Widgets » and move Gabfire Widget: Social into that MastheadOverlay zone

FABRICATĂ ÎN ROMÂNIA: Cea mai bună maşină de intervenţie în caz de calamitate. VIDEO

Autor:

Data: 17 ianuarie 2015, 12:04

  •  
  •  
  •  

Bogdan Oprea a ajuns să construiască cea mai puternică maşină din lume datorită pasiunii sale pentru off-road. Pe lângă faptul că poate interveni acolo unde nici un automobil sau vreo autospecială nu poate ajunge, Ghe-O Rescue poate transporta până la 25 de oameni, iar în acelaşi timp poate fi ambulanţă şi maşină de pompieri, având o capacitate de 750 de litri. De altfel, maşina românească a fost desemnată cel mai bun vehicul pentru furtuni de zăpadă. În prezent, compania are deja semnat un precontract şi ar urma să livreze până la sfârşitul anului viitor 300 de bucăţi într-o ţară arabă. Preţul unui astfel de model costă 119.000 de euro, la care se adaugă TVA.

“Prima oară nu am vrut decât să îmi fac o maşină de off-road pentru că practic sportul ăsta de prin ’97. Şi am zis să îmi fac maşina mea, aşa cum îmi doresc. Am luat legătura cu Cristian Vlad, care este partenerul meu, în prezent, la Ghe-O Motors, el fiind designer. Ghe-O RescueM-am dus cu proiectul în SUA, însă de la 60.000 cât era iniţial, totul m-a dus la 130.000. În momentul acela am decis că trebuie să îmi fac propria maşină, aşa că am creat Predator. Este incredibilă, are o stabilitate ieşită din comun, e foarte agilă, perfectă pentru off-road”, explică Bogdan Oprea primii paşi înainte de a construi “monstrul” Rescue. De fapt ideea pentru Rescue i-a venit în momentul în care s-a implicat activ într-o campanie de ajutorare a sinistraţilor din comuna Afumaţi, blocată din cauza zăpezii. “Am folosit tot ce aveam mai bun în ceea ce priveşte maşini de teren, însă mi-am dat seama că nu te poţi lupta cu natura, aşa că am decis să luăm natura ca şi aliat”, explică omul din spatele Ghe-O Motors.

Pluteşte pe zăpadă

Până la începerea proiectului, Oprea s-a sfătuit cu toţi oamenii care lucrează în echipele de salvare. De la Jandarmerie, Pompieri şi până la Ambulanţă. Premiat în trecut de Peugeot, Cristian Vlad a fost cel care a proiectat şi desenat ulterior maşina. “Am încercat să văd care sunt problemele cu care se confruntă pentru ca Rescue să le poată rezolva”, explică acesta. Cu o greutate de 3,2 tone, Rescue se poate adapta cu uşurinţă oricărui tip de mediu şi a făcut furori la nivel internaţional. Cele mai importante emisiuni de profil din întreaga lume au decis să prezinte maşina de salvare 100% românească. Discovery şi National Geographic au filmat Rescue în acţiune. “A fost şi o fază amuzantă. Era o pantă cu o înclinaţie de 60 de grade şi prezentatorul nu a vrut să se urce în maşină. Îi era teamă că se va răsturna. Ca să îl fac să aibă încredere, am urcat-o pe soţia mea lângă mine, dar nici aşa nu a vrut. A rămas şocat când am văzut că am traversat acea râpă fără probleme”, zâmbeşte acesta în timp ce se uită cu admiraţie la propria creaţie. De altfel, maşina poate fi dotată cu flotoare şi şenile, astfel că poate pluti atât pe apă, cât şi pe zăpadă. Pe YouTube sunt deja postate zeci de filmuleţe cu “monstrul” românesc, inclusiv o confruntare între Rescue şi Argo, autospeciala folosită de autorităţile de la noi în cazuri extreme, care însă rămâne blocată în locuri pe care invenţia lui Oprea le traversează fără griji.

Poate fi şi maşină de pompieri

Rescue poate transporta până la 16 pasageri, iar o sanie de 9 locuri poate fi ataşată în orice moment dacă situaţia o cere. În plus, poate deveni un real ajutor pentru unităţile de pompieri în condiţiile în care poate transporta până la 750 de litri de apă într-un rezervor special creat, beneficiază de două motopompe, iar de asemenea poate fi utilată şi cu un furtun de 2 kilometri pentru stingerea incendiilor în locuri inaccesibile pentru autospecialele normale.

Comandă din Emiratele Arabe

Pe lângă milioane de vizualizări de pe internet, acolo unde a creat o adevărată senzaţie, maşina prototip proiectată pentru a fi invincibilă ar putea fi produsă în serie în următorii ani. Conform lui Bogdan Oprea, există deja un precontract pentru 300 de bucăţi cu destinaţia Emiratele Arabe Unite, în timp ce negocieri se poartă şi în SUA. “Vom începe producţia cel mai probabil din iulie sau august”, conchide cel care a inventat colosul cre poate circula cu o viteză de maximum 110 de kilometri la oră pe drum normal şi cu 50 de kilometri atunci când e vorba de situaţii extreme.

Caută în Arhivă

Selectați o dată
Selectați o categorie
Căutare cu Google

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.