Widgetized Section

Go to Admin » Appearance » Widgets » and move Gabfire Widget: Social into that MastheadOverlay zone

VIDEO. Locuitorii cartierului Matei Voievod, comunitate de bulgari din Târgovişte taie porcul a doua zi de Crăciun

Autor:

Data: 26 decembrie 2014, 16:21

  •  
  •  
  •  

Locuitorii cartierului Matei Voievod,comunitate de bulgari din Târgovişte taie porcul a doua zi de Crăciun, un obicei din moşi strămoşi care-i fereşte, spun ei, de ispita cărnii şi de pericolul de a intrerupe postul. Încă de la prima oră, bărbaţii pregătesc cele de trebuinţă şi odată sacrificat animalul, toata lumea cinsteşte o ceaşcă cu ţuică fiartă.

Porcul tăiat de bulgari este un ritual care, cronologic vorbind are mai multe elemente de inedit. Apare prima intrebare de ce tocmai a doua zi de Crăciun.

Porcul este tranşat chiar de capul familiei care va pregăti produsele tradiţionale, cârnaţi, caltaboş, tobă sau slănină, nu înainte însă, ca medicul veterinar, venit special în cartier, să dea verdictul dacă porcul este sau nu sănătos.

Preparatele din carne de porc sunt apoi afumate şi atârnate in cămară. Deşi civilizaţia oraşului a patruns şi in comuntatea bulgarilor, acest obicei de a sacrifica porcul a doua zi de Crăciun, este incă păstrat de cateva familii, aceştia având astfel posibilitatea de putea ţine tot postul Crăciunului.

Caută în Arhivă

Selectați o dată
Selectați o categorie
Căutare cu Google

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.