Widgetized Section

Go to Admin » Appearance » Widgets » and move Gabfire Widget: Social into that MastheadOverlay zone

Prima tranşă de vaccin antigripal a sosit în Dâmboviţa. Primii vaccinaţi au fost cei din sistemul sanitar. Urmează a doua tranşă, 21.000 de doze

Autor:

Data: 25 noiembrie 2014, 14:42

  •  
  •  
  •  

Pentru iarna 2014-2015 judeţul Dâmboviţa a cerut peste 40.000 de doze de vaccin antigripal. Din această cantitate până în prezent au sosit doar 4000 de doze, urmând că în cursul acestei săptămâni să vină o a doua tranşă de peste 21.000 de doze de vaccin antigripal.Prima tranşă de 4000 de doze de vaccin antigripal au fost distribuite către personalul medical din spital .
Iar săptămâna aceasta va veni a doua tranşă de 21.000 de doze. Acestea vor fi distribuite către toţi medicii de familie, urmând a ajunge la toţi pacienţii care se încadrează în acele grupe de risc şi anume copii, vârstnici, persoanele cu patologii cronice şi alte categorii care sunt eligibili pentru această vaccinare.

Măsuri necesare pentru prevenirea gripei

Pe lângă spălarea frecventă a mâinilor şi adoptarea unui stil de viaţă echilibrat, ne putem imuniza şi prin vaccinare gripală. Copiii, vârstnicii, femeile însărcinate şi persoanele cu afecţiuni cronice sunt cei mai vulnerabili în faţa virusului gripal şi a complicaţiilor cauzate de el, deoarece au sistemul imunitar deficitar. De aceea, recomandările specialiştilor în ceea ce priveşte vaccinarea gripală se adresează în mod special lor. De altfel, tocmai din acest motiv categoriile amintite pot să-şi facă vaccinul gratuit la medicul de familie. În anumite cazuri, gripa poate deveni foarte severă din cauza multiplicării excesive a virusului în organism sau din cauza unei suprainfecţii cu bacterii. Cel mai frecvent, ele determină infecţii pulmonare severe, de tipul pneumoniilor, care pot fi fatale.

Spălaţi-vă des pe mâini!
Aerul este principala cale de transmitere a virusurilor de gripă, însă acestea pot fi contractate şi dacă atingem obiecte infestate şi apoi ducem mâna la gură, la nas sau la ochi. Aceasta deoarece virusurile pot supravieţui pe suprafeţe până la trei ore. De aceea, potrivit specialiştilor, riscul de îmbolnăvire poate fi considerabil redus nu doar prin evitarea aglomeraţiei, dar şi prin spălarea frecventă a mâinilor cu apă şi cu săpun.
Crudităţile şi mişcarea întăresc imunitatea
Pentru a avea un sistem imunitar puternic, este esenţial să urmăm o alimentaţie echilibrată, bogată în fructe şi în legume bogate în vitamina C, precum citrice, ardei gras, kiwi şi roşii. De asemenea, se recomandă consumul de iaurt, de peşte oceanic, de ficat, de carne roşie, de nuci, de alune şi de soia, toate acestea conţinând nutrienţi care stimulează apărarea naturală a organismului. În plus, la întărirea imunităţii contribuie practicarea unui sport, fiind indicat să se facă cel puţin 30 de minute de mişcare pe zi, dar şi hidratarea corespunzătoare şi respectarea celor şapte -opt ore de somn. Vaccinarea se repetă în fiecare an Un lucru este cert: vaccinarea este modalitatea cea mai eficientă de prevenire a gripei şi a complicaţiilor acesteia. Iar aceasta trebuie repetată anual, deoarece în fiecare sezon circulă tulpini diferite de virusuri gripale şi, în plus, vaccinul îşi pierde „valabilitatea” după şase luni, explică specialiştii. Astfel, an de an, compoziţia vaccinurilor se schimbă în funcţie de tulpinile de virusuri care circulă în sezonul respectiv. Un alt aspect de care este bine să se ţină cont este faptul că, deşi vaccinarea se poate face pe tot parcursul iernii, cea mai potrivită perioadă pentru imunizare sunt lunile octombrie şi noiembrie. Aceasta deoarece vaccinul îşi face efectul după circa trei săptămâni de la inoculare şi oferă protecţie timp de circa şase luni, adică pe durata întregului sezon rece. Totuşi, acest tip de imunizare nu poate fi făcut persoanelor alergice la substanţele conţinute de vaccin, cum ar fi proteine din ou. O metodă bună de a evita îmbolnăvirea de gripă este ca, la debutul sezonului rece, să se facă şi o cură cu plante cu efect stimulant asupra imunităţii, care poate fi apoi repetată, cu pauze, de-a lungul iernii. Cel mai adesea, fitoterapeuţii recomandă în acest scop remediii precum echinacea (capsule, ceai sau tinctură), arnica (tinctură sau capsule), spirulina şi cătina (capsule).

Caută în Arhivă

Selectați o dată
Selectați o categorie
Căutare cu Google

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.