Widgetized Section

Go to Admin » Appearance » Widgets » and move Gabfire Widget: Social into that MastheadOverlay zone

Deputatul Ionuţ Săvoiu preocupat de rezolvarea problemelor din comuna Odobeşti

Autor:

Data: 19 iunie 2014, 14:40

  •  
  •  
  •  

Eroziunile de mal ,alunecările de teren şi chiar inundaţiile sunt fenomene care în ultima perioadă au lovit zeci de comune dâmboviţene.

Nu trebuie să omitem faptul că şi localitatea Odobeşti este afectată de aceste fenomene.Preocupat de rezolvarea acestor probleme,.deputatul Ionuţ Săvoiu a adresat o întrebare ministrului delegat pentru Ape, Păduri și Piscicultură, Doina Pană strict legată de stoparea eroziunii accentuate de mal stâng a râului Argeş în zona localitǎţii Odobeşti, sat Zidurile, judeţul Dâmboviţa .În cadrul întrebării ,deputatul Ionuţ ăvoiu a menţionat următoarele:”Aceastǎ întrebare a fost înregistratǎ la Camera Deputaţilor cu nr. 527A/27.03.2013.Menţionez cǎ din cauza fenomenelor hidrologice petrecute din 1983 şi pânǎ în prezent situaţia persistǎ, eroziunea malului stâng al râului Argeş producând grave prejudicii pentru suprafeţele de teren agricol şi pǎdure din zonǎ.Conform rǎspunsului nr. 10909/LAV/28.06.2013 formulat de cǎtre Ministerul de resort, zona poate fi pusǎ în siguranţǎ în momentul începerii execuţiei lucrǎrilor de construcţie + montaj (C+M) în cadrul obiectivului de investiţii “Amenajarea albiei râului Argeş pe sectorul cuprins între barajul Goleşti şi barajul Ogrezeni”. La acea datǎ, Administraţia Naţionalǎ „Apele Române” prin Administraţia Bazinalǎ de Apǎ Argeş Vedea aştepta judecarea cauzei ca urmare a contestaţiilor formulate de ofertanţi la procedura de achiziţie.

Faţǎ de aceastǎ situaţie, doamna Ministru delegat vǎ solicit rǎspuns la urmatoarele întrebǎri:
Ø Care este stadiul realizǎrii obiectivului de investiţii “Amenajarea albiei râului Argeş pe sectorul cuprins între barajul Goleşti şi barajul Ogrezeni” ?
Ø Sunt identificate şi aprobate sursele de finanţare pentru realizarea obiectivului de investiţii mentionat mai sus?
Ø Care este termenul estimat pentru demararea lucrǎrilor în zona localitǎţii Odobeşti, sat Zidurile, judeţul Dâmboviţa ?”

Realizarea obiectivului de investiţii “Derivaţie de ape mari Miuleşti, judeţul Dâmboviţa”

Totodată deputatul Ionuţ Săvoiu i-a mai înaintat ministrului Doina Pană şi o altă întrebare strict legată de realizarea obiectivului de investiţii “Derivaţie de ape mari Miuleşti, judeţul Dâmboviţa.” În Monitorul Oficial al României, Partea I, Nr. 245/7.IV.2011 a fost publicatǎ Hotǎrârea privind aprobarea listei unor obiective de investiţii prioritare din infrastructura de mediu şi gospodǎrirea apelor, precum şi a caracteristicilor principale şi a indicatorilor tehnico-economici aferenţi.
Anexa Nr. I a acestei Hotǎrâri prevede la poziţia 9, ca şi obiectiv de investiţie prioritarǎ din infrastructura de mediu şi gospodǎrirea apelor “Derivaţie de ape mari Miuleşti, judeţul Dâmboviţa”, obiectiv amplasat în zona de luncǎ comunǎ dintre râul Argeş şi râul Sabar, aval derivaţiei Gǎeşti, loc. Mǎtǎsaru, Costeştii din Vale, Produleşti, Titu, judeţul Dâmboviţa.otodatǎ, acest obiectiv a fǎcut parte şi din Lista studiilor de fezabilitate elaborate, aprobate, dar nefinanţate şi propuse pentru finanţare în anul 2013 având avizul interministerial nr. 130 din 22.12.2010.Valoarea acestei investiţii a fost stabilitǎ în cuantum de 127.276.610 lei, din care 111.455.277 lei resprezentând construcţii + montaj (C+M) pentru o capacitate proiectatǎ de albie amenajatǎ cu lungimea de 23.696 metrii liniari.

Pentru realizarea derivaţiei Miuleşti sunt necesare urmǎtoarele lucrǎri:
 Reprofilare şi îndiguire a râurilor Sabar, Suta, Spǎlǎtura şi canalul derivaţiei;
 Consolidǎri de mal;
 Nod hidrotehnic;
 Subtraversǎri;
 Poduri rutiere şi de cale feratǎ.

Dupǎ intrarea în funcţiune a canalului descǎrcǎtor Miuleşti vor fi scoase de sub efectul inundaţiilor importante bunuri situate între derivaţia Gǎeşti şi derivaţia Brezoaele, ca de exemplu:
 Suprafaţǎ agricolǎ de cca. 5.000 de ha din zonǎ;
 Oraşul Titu şi zona industrialǎ a acestuia;
 Alte 14 localitǎţi de pe teritoriul Judeţelor Dâmboviţa şi Giurgiu – Odaia Turcului, Creţuleşti, Teţcoiu, Costeştii din Vale, Tomşani, Mǎrunţişu, Miuleşti, Brâncoveanu, Crovu, Ziduri, Potlogi, Româneşti, Cǎrpinişu şi Gǎiseni;
 Drumuri judeţene şi naţionale din zonǎ.

Totodatǎ, prin realizarea derivaţiei Miuleşti se va complete schema cadru de apǎrare a municipiului Bucureşti, precum şi a celorlalte oraşe şi comune limitrofe râului Argeş şi afluenţilor acestuia din zonǎ.

Iată ce conţime întrebarea parlamentarului:
„Faţǎ de aceastǎ situaţie, doamna Ministru delegat vǎ solicit rǎspuns la urmǎtoarele întrebǎri:
 Sunt identificate şi aprobate sursele de finanţare pentru realizarea obiectivului de investiţii “Derivaţie de ape mari Miuleşti, judeţul Dâmboviţa”?
 Are în vedere Ministerul Mediului şi Schimbǎrilor Climatice prioritizarea investiţiei mai sus menţionate în cadrul POS Mediu?
 Când estimaţi cǎ va avea loc aprobarea finanţǎrii în cazul în care acest proiect ar putea fi inclus în cadrul POS Mediu?”

Caută în Arhivă

Selectați o dată
Selectați o categorie
Căutare cu Google

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.