Widgetized Section

Go to Admin » Appearance » Widgets » and move Gabfire Widget: Social into that MastheadOverlay zone

Parlamentarii PSD Dâmboviţa salută adoptarea Ordonanţei 30 prin care Guvernul simplifică „drumul” banilor către primării

Autor:

Data: 12 iunie 2014, 10:08

  •  
  •  
  •  
Prin Ordonanţă 30, Guvernul  simplifică „drumul” banilor către primării , creând posibilitatea tuturor primăriilor şi consiliilor locale să întocmească proiecte noi şi să se adreseze pentru finanţare direct Ministerului Dezvoltării Regionale. S-ar elimina astfel prioritizările pe criterii politice pe care le făceau consiliile judeţene atunci când venea vorba despre împărţirea banilor administraţiilor locale. Mai clar, Ordonanța de Urgență 30/2014, publicată miercurea trecută în Monitorul Oficial a fost făcută în așa fel încât Consiliile Județene să nu mai aibă niciun cuvânt de spus în privința selectării unor proiecte, primăriile putând stabili proiecte și finanțări în relație directă cu Ministerul Dezvoltării. În aceste condiții, procedura prioritizării proiectelor de dezvoltare locală (care era efectuată de conducerea Consiliului Județean, n. red.) va trece peste semnătura președintelui administrației județene, care nu mai contează în noua situație. Grupul parlamentarilor PSD – PC din Dâmbovita, salută reluarea discuțiilor legate de investițiile necesare dezvoltării județului Dâmbovița prin discuțiile cu primarii orașelor și comunelor din județ. Prezența vicepremierului Liviu Dragnea, Ministrul Dezvoltării Regionale, la întalnirea de la Titu se înscrie în agenda publică anunțată, recent, de Grupul parlamentarilor dâmboviţeni  prin care urmăresc redeschiderea dosarelor de investiții ale primăriilor din Dâmbovița, pe masa Miniștrilor PSD din Guvernul Ponta. Totodată, Grupul senatorilor și deputaților PSD-PC, salută adoptarea O.G 30 de Guvernul Ponta prin care fondurile pentru obiectivele de investiții ale primăriilor pot fi aprobate fără să mai fie trecute prin filtrul Consiliului Județean. În opinia parlamentarilor  dâmboviţeni , această modificare are la bază criterii de eficiență și de orientare a investițiilor către cetățeni prin recunoașterea importanței primarilor, ca exponenții cei mai apropiați de oameni ai clasei politice.
Parlamentarii PSD și PC vor continua să monitorizeze stadiul implementării proiectelor de investiții aflate în atenția Consiliului Județean pentru a asigura accelerarea și suportul parlamentar necesar dezvoltării județului Dâmbovița.
Undă  verde pentru modernizarea primăriilor
 Ca noutate, Ordonanța de Urgență 30  introduce pe lista obiectivelor de investiții finanțate prin Programul Național de Dezvoltare Locală (PNDL) și cele legate de realizarea, extinderea, reabilitarea și modernizarea sediilor instituțiilor publice locale. Un motiv invocat de Ministerul Dezvoltării în redactarea Ordonanței este că există clădiri degradate care, prin „producerea unui seism ar duce la colapsul instituțional și implicit la pierderi materiale și de vieți omenești”.Nu sunt neglijate nici situațiile în care sediile instituțiilor publice au fost afectate de dezastre naturale sau incendii. „Sediile autorităților publice sau ale instituțiilor din subordine care au suferit degradări ireversibile produse de incendii, inundații sau alunecări de teren au nevoie urgentă de crearea cadrului legal pentru a permite intervenția statului ca măsură de sprijin pentru exercitarea atribuțiilor legale ale acestora”, se mai arată în textul OUG 30/2014.Practic, primarii vor putea cere bani direct de la Guvern „în situații justificate” pentru a moderniza de exemplu sediile școlilor, căminelor culturale, dispensarelor sau chiar ale sediilor primăriilor. Astfel, în ordonanță se prevede: „în vederea decontăriii fondurilor alocate de la bugetul de stat, beneficiarii transmit solicitările de fonduri la Ministerul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice, cu informarea consiliilor județene.”Pentru situațiile în care „nu există justificări”, proiectele primarilor vor trebui să treacă mai întâi prin pixul președintelui Consiliului Județean.Mai mult, noua ordonanță deschide căi de comunicare chiar cu primarii din opoziție care astfel, vor putea „negocia politic” direct cu șeful Ministerului Dezvoltării finanțarea unor proiecte. Prin presiune sau bunăvoință, primarii din opoziție ar putea fi motivați ca, la alegerile prezidențiale din toamnă să susțină un anumit candidat, de exemplu cel al PSD.
 

Caută în Arhivă

Selectați o dată
Selectați o categorie
Căutare cu Google

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.