Widgetized Section

Go to Admin » Appearance » Widgets » and move Gabfire Widget: Social into that MastheadOverlay zone

VIDEO. De Rusalii la Zidurile comuna Odobesti de Dambovita se merge cu Calusul

Autor:

Data: 23 iunie 2013, 21:16

  •  
  •  
  •  

De Rusalii la Zidurile comună Odobeşti de Dâmboviţa se merge cu Căluşul! Acest obicei a fost adus în zona în urmă cu 60 de ani de un localnic. De atunci, familia sa păstrează acest obicei împărtăşindu-l tinerilor din sat. Deşi iniţial s-a crezut că originea obiceiului se afla în dansurile militare romane, ulterior specialiştii au căzut de acord că este vorba de un obicei de origine traco-getica. Călusarii au un rol important în cadrul comunităţii. Ei reiau în mod simbolic viaţa zeului cabalin şi săvârşesc rituri de vindecare a persoanelor îmbolnăvite şi de alungare a spiritelor rele. La Zidurile , în echipa de 24 de calusari îşi au loc şi două fete care joacă Căluşul la fel de bine că băieţii. Ei pleacă în duminică de Rusalii şi colinda fiecare gospodărie atât din sat cât şi din localităţile învecinate. Obiceiul continuând până a doua zi de Rusalii.
Calusarii din satul Zidurile comună Odobeşti sunt unici în judeţul Dâmboviţa. Obiceiul a fost adus în urmă cu 60 de ani de un localnic, el fiind primul vătaf. De la el , atât nepoţii cât şi strănepoţii acestuia joacă în continuare căluşul. În duminică de Rusalii, încă de dimineaţă, cei 24 de calusari pleacă din casă în casa , aducând binecuvântare , bunăstare şi mai ales alunga spiritele rele.
Echipa de calusari de la Zidurile este una numeroasă şi are 24 de membrii. Cel mai bătrân are 58 de ani iar cei mai mici au cinci ani. Printre ei se numără şi două fete , care dansează la fel de bine ca şi ceilalţi. Căluşul este primt cu mare sfinţenie de toţi localnicii şi spun că cine nu primeşte calusarii nu va avea parte de belşug în acel an.
După ce merg în fiecare gospodărie , dar şi în localităţile învecinate, calusarii se opresc la căminul din sat unde continua petrecerea şi încing grătarele. Calusarii se reunesc la şapte zile după Rusalii când are loc Spargerea Calusului.

Caută în Arhivă

Selectați o dată
Selectați o categorie
Căutare cu Google

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.