Widgetized Section

Go to Admin » Appearance » Widgets » and move Gabfire Widget: Social into that MastheadOverlay zone

VIDEO. Obiceiul Mironosiţelor păstrat cu sfinţenie în comuna dâmboviţeană Băleni

Autor:

Data: 20 mai 2013, 9:39

  •  
  •  
  •  
  •  

A treia Duminică după Paşte este numită în calendarul creştin ortodox Duminica Mironosiţelor , sărbătoare care preaslăveste ziua în care
cele Trei Marii merg la mormântul lui Iisus pentru a-i unge trupul cu mir. În localitatea dâmboviţeana Băleni Sîrbi se păstrează de sute de ani un obicei unic în România care reuneşte la biserică femeile din sat . Aici preotul face slujba închinată celor trecuţi în nefiinţă , iar imediat după miezul nopţii se aprinde un foc mare în cimitir , iar enoriaşele se aşează în jurul lui şi înaltă cântece de slavă lui Dumnezeu. Tradiţia, păstrată cu sfinţenie de sute de ani spune că după cântarea primului cocoş din sat , femeile trebuie să aprindă luminâri la toate mormintele şi să le tămâie.Femeile din Băleni-Sîrbi se mândresc cu faptul că li se zice mironosiţe . După aprinderea focului în mijlocul cimitirului , mironosiţele cântă intreaga noapte , aşează lumânări la toate mormintele şi dau cu tămâie şi cu mir pe fiecare cruce ca morţii să-şi găsească iertarea.
La final, mironosiţele se strâng în faţa bisericii unde cântă şi dau de pomană bucate alese în amintirea morţilor lor. Dacă până acum câţiva ani la cimitir veneau doar văduvele, astazi numărul femeilor care participă este foarte mare deoarece există dorinţa ca obiceiul să nu se piardă.

Caută în Arhivă

Selectați o dată
Selectați o categorie
Căutare cu Google

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.