Widgetized Section

Go to Admin » Appearance » Widgets » and move Gabfire Widget: Social into that MastheadOverlay zone

În această seară vom avea la Târgoviște un eveniment pe cer care se întâmplă rar pentru o zonă anume

Autor:

Data: 3 martie 2013, 16:12

  •  
  •  
  •  

În această seară vom avea la Târgoviște un eveniment pe cer care se întâmplă rar pentru o zonă anume: doi sateliți Iridium (Iridium 90 și Iridium 12) vor fi vizibili practic în același timp și în același loc pe cer și vor avea flash-ul (flare) la circa 14 secunde distanță unul de celălat. Unul va fi foarte strălucitor (circa -8m) la ora 19:56:52, celălat va fi și el destul de strălucitor (-3m) la ora 19:57:06. Vor apare în partea de SE a cerului (azimut 130 grade), la altitudinea de 48 de grade, între Gemenii și Leul, în partea de jos a constelației Racul, deasupra capului Hydrei.
Practic, trebuie să priviți cerul la SE începând cu ora 19:55 și cu circa 20-30 de secunde înainte de ora anunțată mai sus pentru fiecare satelit, veți vedea cum aceștia devin vizibili, iar la ora anunțată veți vedea cele două sclipiri puternice (flash-uri) pentru circa 2-3 secunde.

Fotografii pot fi pe fază, trebuie să facă expuneri de circa 40-60 secunde, centrate pe momentul flash-ului, în zona de cer unde se vor întâmpla eevenimentele.
Tabelul pentru Târgoviște cu aparițiile Iridium în perioada 3-10 martie se află aici: http://bit.ly/WAXSLd

Traseul pe cer (invizibil până în preajma flash-ului) cu locul unde va avea loc sclipirea/flash-ul (flare) pentru cei doi sateliți se află aici: http://bit.ly/VpBcBt
Cerul se anunță senin, așa că nu ratați momentul.

Sursa:  Valentin Grigore

Caută în Arhivă

Selectați o dată
Selectați o categorie
Căutare cu Google

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.