Widgetized Section

Go to Admin » Appearance » Widgets » and move Gabfire Widget: Social into that MastheadOverlay zone

Noi provocări în Sănătate: Controversata coplată şi plata la farmacii la 60 de zile

Autor:

Data: 2 februarie 2013, 11:00

  •  
  •  
  •  
Termenele de plată  către farmacii, în statele membre UE, nu depăsesc 90 de zile. Romania s-a angajat faţă de FMI să implementeze în 2013 o directivă europeană, care obligă statul să plătească facturile la medicamente în 60 de zile, faţă de 210 de zile cum se plăteau până acum.Începând cu luna martie a acestui an-2013, autorităţile vor trebui să reducă termenele de plată la maximum 60 de zile, potrivit Directivei 7/2011 a Uniunii Europene privind combaterea plăţilor întârziate în tranzacţiile comerciale. Astfel, începând cu acea dată perioada de plată a facturilor depuse în sistemul bugetului de stat şi în cel al asigurărilor sociale va fi redusă brusc.În momentul de faţă, statul îşi plăteşte facturile către furnizorii de produse şi servicii medicale cu o întârziere de 210 zile, iar reducerea termenelor la 60 de zile ar însemna fonduri suplimentare pe care autorităţile trebuie să le aloce. De exemplu, dacă statul plătea medicamentele compensate din luna martie 2013 în luna octombrie a aceluiaşi an, potrivit cerinţelor directivei, plata trebuie să se facă cel târziu în luna mai.

Controversata coplată

Introducerea coplăţii începând cu luna martie 2013,este un alt subiect în domeniul sănătăţii care  i-a speriat atât pe pacienţi cât şi pe  viitorii pacienţi.Zilele trecute  se vehicula că pacienţii vor fi obligaţi să plătească, câte 10 lei pe zi de stat în spital. Însă ,Ministerul Sănătăţii a atras atenţia că suma ce va fi plătită nu va depăşi 10 lei şi va fi încasată de spitale numai la externarea pacientului, indiferent cât stă internat.Potrivit reprezentanţilor   ministerului Sănătăţii ,coplata  are drept scop  reducerea internărilor nejustificate. Un lucru bun, spun şi reprezentanţii CJAS Dâmboviţa .Preşedintele  Casei Judeţene de Asigurări de Sănătate Dâmboviţa, Georgeta Zaharia,săptămâna trecută a susţinut o conferinţă de presă şi printre subiectele aduse de jurnalişti, în dezbatere a fost şi coplata . Doamna Georgeta Zaharia a afirmat la acel moment,  că cei 10 lei vor fi plătiţi de pacienţi la externare şi vor fi încasaţi de spitale şi totodată vor fi folosiţi de acestea în funcţie de necesităţi iar un lucru este cert, copiii, studenţii, pensionarii cu venituri sub 740 lei ,bolnavii cronici vor fi scutiţi de la plată, iar dacă în cele din urmă coplata nu va da rezultate, se va renunţa la ea:„Deocamdată, oficial, nu ştim despre ce fel de sumă va fi vorba, dar din informaţiile pe care le avem, îndeosebi din presă, pot să vă spun că înţeleg că această coplată se va rezuma doar la externare, pentru că modalitatea de plată în spitale este pe caz rezolvat şi atunci suma se va plăti o singură dată, şi  nu pe zile…Aş lega coplata de o mare provocare care o reprezintă anul 2013 pentru bugetul Fondului Naţional Unic de Asigurări de Sănătate şi anume, în martie, intră în vigoare o Directivă a Uniunii Europene care obligă statul român să facă plata la farmacii la 60 de zile.Noi în acest moment plătim la 210 zile şi atunci o bună parte din buget se va îndrepta către farmacii, iar coplata să rămână la nivelul furnizorului, deci o încasează spitalul şi o foloseşte acolo unde are trebuinţă. 10 lei dacă te-ai internat, nu înseamnă foarte mult, în timp ce pentru un spital, la nivel de peste 40.000 de internări pe an, înseamnă o sumă importantă, cu care poate să umple eventualele goluri de aprovizionare. Sunt însă categorii scutite de la coplată: copii, studenţi, pensionari cu venituri sub 740 lei, veteranii. Aşadar, coplata trebuie privită ca o măsură necesară echilibrării. Dacă rezultatele nu vor fi satisfăcătoare, se va renunţa. Rămâne de văzut…”.a declarat preşedintele  Casei Judeţene de Asigurări de Sănătate Dâmboviţa, Georgeta Zaharia
 

Coplata va determina pacienţii să se trateze singuri

 

Gradul de sărăcie este destul de ridicat, la noi în ţară şi vă mărturisesc cu sinceritate,din punctul meu de vedere ,ca jurnalist că introducerea coplăţii  în spitalele din România nu va aduce mai mulţi bani la buget, ci, mai degrabă , va determina pacienţii să se trateze singuri,acasă . Niciodată teoria cu practica nu se pupă .Teoretic,pe hârtie, coplata ar trebui să producă  efecte benefice pentru spitale , în realitate,practic,cu siguranţă  sumele încasate vor fi mult mai mici,  şi asta atât din cauza numărului mare de persoane scutite de la coplată dar şi datorită faptului că mulţi oameni,de exmplu un pensionar care are un venit de 400 lei pe lună şi locuieşte singur, va gândi astfel:mai bine se tratează acasă şi cu suma de 10 lei îşi cumpără pâinea pe o săptămână .

Caută în Arhivă

Selectați o dată
Selectați o categorie
Căutare cu Google

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.