JavaScript must be enabled in order for you to see "WP Copy Data Protect" effect. However, it seems JavaScript is either disabled or not supported by your browser. To see full result of "WP Copy Data Protector", enable JavaScript by changing your browser options, then try again.

Widgetized Section

Go to Admin » Appearance » Widgets » and move Gabfire Widget: Social into that MastheadOverlay zone

Controale drastice în preajma sărbătorilor. Cumpăraţi liniştiţi, Poliţia, DSV şi OPC veghează!

Autor:

Data: 16 decembrie 2012, 10:46

Sărbătorile de iarnă se apropie cu paşi repezi iar instituţiile publice, se pare, sunt pregătite pentru a face faţă situaţiilor, care pot apărea în această perioadă.Poliţia în colaborare cu Directia Sanitar-Veterinară şi Comisariatul Judeţean pentru Protecţia Consumatorului a luat în vizor toate magazinele şi pietele din Dâmboviţa . Se vor verifica toate produsele care vor ajunge în casele dâmboviţenilor în preajma sărbătorilor de iarnă.Instituţiile statului vor sta mai întâi cu ochii pe carne şi pe produsele din carne. Controalele vor începe zilele acestea în toate marile magazine, măcelarii şi în pieţe. Specialiştii ameninţă cu amenzi drastice pe comercianţii care vând produse din carne care nu mai sunt valabile sau care nu au documente de provenienţă ori nu sunt depozitate aşa cum trebuie.Nu vor scăpa de controale nici cei care vând carne preambalată, prăjituri, produse de patiserie, tot felul de dulciuri, ciocolată sau cei care vând jucarii pentru prichindei. În pieţe şi în alimentări, se vor lua la puricat şi standurile cu legume şi fructe, precum şi cele cu decoraţiuni pentru sărbătorile de iarnă şi cu instalaţii de brad, dar şi pe cele cu artificii.

Recomandări pentru consumatori şi crescători de animale.

Inspectorii DSVSA aduc la cunoştinţa crescătorilor de porci şi consumatorilor recomandări, pentru evitarea unor situaţii ce pot pune în pericol sănătatea consumatorilor şi sănătatea animalelor.Pentru evitarea posibilelor toxiinfecţii alimentare şi evitarea posibilei infestări cu parazitul Trichinella Spiralis, se recomandă următoarele:nu cumpăraţi carne de porc, produse sau preparate obţinute din aceasta, de la persoane neautorizate pentru această activitate, precum şi din locuri sau spaţii neautorizate şi nesupravegheate sanitar veterinar;nu cumpăraţi carne proaspătă decât din unităţi autorizate, care, prin programul de control implementat de către inspectorii Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor, garantează că aceasta provine din abatoare aprobate, unde este asigurată asistenţa sanitară veterinară permanentă.Ţăranii români cresc porci în propriile gospodării, în principal pentru a-şi asigura consumul în familie, dar şi pentru rudele de la oraş.În condiţiile unei cereri crescute, specifice perioadei premergătoare Crăciunului, unii români continuă să cumpere carne proaspătă sau produse şi preparate din carne de porc sau chiar porci vii, crescuţi în gospodărie, pentru sacrificare.S-au întâlnit situaţii în care, unii dintre crescătorii de porci în sistem gospodăresc aleg să vândă sau să sacrifice animalele, evitând controlul sănătăţii acestora de către medicii veterinari.Sacrificarea porcului şi consumarea acestuia în familie, fără controlul sanitar veterinar al stării de sănătate a animalului şi a salubrităţii cărnii obţinute, poate avea consecinţe grave.Dacă porcul este bolnav de trichineloză, cei care au consumat carnea infestată se vor îmbolnăvi şi vor fi supuşi unui tratament pentru o perioadă relativ lungă, existând posibilitatea apariţiei unor complicaţii şi reacţii adverse.Dacă porcul are o altă boală infecţioasă riscaţi ca vânzându-l, sau oferind carne sau produse obţinute de la acesta rudelor sau vecinilor, să le îmbolnăviţi şi acestora porcii din propriile gospodării.Solicitaţi vizita medicului veterinar înainte de sacrificarea porcului, pentru că acesta va verifica starea de sănătate a animalului înainte de sacrificare;dă sfaturi utile privind probele ce trebuie luate la sacrificare şi analizele ce trebuie făcute pentru a vă garanta propria dumneavoastră sănătate;va asoma porcul înaintea sacrificării, pentru a scuti animalul de suferinţă şi pentru a obţine o carne de calitate şi cu un gust mai bun.În situaţia în care medicul veterinar constată că porcul dumneavoastră este bolnav, nu riscaţi vânzarea, sacrificarea şi consumul cărnii. Veţi fi despăgubit de stat la valoarea de piaţă a animalului.Nu consumaţi carnea şi nu o preparaţi, până nu obţineţi de la medicul veterinar confirmarea că a fost examinată pentru Trichinella Spiralis, cu rezultat negativ. Recomandarea este valabilă şi pentru carnea obţinută de la porcii mistreţi.Este interzisă vânzarea porcilor vii, fără control sanitar veterinar, la “samsari”, sau în alte locuri neaprobate sanitar veterinar !Dacă porcul este bolnav de trichineloză sau de o altă boală infecţioasă, prin vânzarea necontrolată riscaţi să îmbolnăviţi alţi oameni sau alte animale, iar răspândirea bolilor la animale sau om se pedepseşte, conform legii.Dacă cel care a cumpărat porcul este verificat pe drum de autorităţi şi nu prezintă documentele sanitare veterinare necesare, cumpărătorul, dar şi vânzătorul sunt pasibili de sancţiuni, iar animalele sunt confiscate şi ucise fără a se oferi despăgubiri. Comercializarea porcilor vii din gospodăriile populaţiei în târgurile şi oboarele autorizate sanitar-veterinar ca şi mişcarea porcilor de la exploataţiile nonprofesionale către abator este permisă cu respectarea anumitor condiţii.Mişcarea porcilor vii către abator, atunci când trec printr-un târg de animale, se poate efectua numai dacă animalele sunt însoţite de certificatul de sănătate, de formularul de mişcare si de documentul privind informaţiile pentru lanţul alimentar. Dacă intenţionaţi să vindeţi porci vii în târg, pentru a respecta legea şi a nu avea probleme cu autorităţile, verificaţi dacă:târgul este autorizat sanitar veterinar;târgul este supravegheat de un medic veterinar.La intrarea în târg, solicitaţi medicului veterinar responsabil să facă examinarea animalelor pe care doriţi să le vindeţi şi a documentelor pe care vi le-a eliberat medicul veterinar la plecarea spre târg.Este interzisă sacrificarea porcilor şi comercializarea cărnii în târgurile de animale şi în vecinătatea acestora!

Caută în Arhivă

Selectați o dată
Selectați o categorie
Căutare cu Google