Widgetized Section

Go to Admin » Appearance » Widgets » and move Gabfire Widget: Social into that MastheadOverlay zone

41 de parlamentari au părăsit Legislativul în ultimul an. În colegiile lor nu s-au mai organizat alegeri parţiale. Şi la Dâmboviţa este această situaţie

Autor:

Data: 9 octombrie 2012, 9:08

  •  
  •  
  •  

 Potrivit unui studiu al Institutului pentru Politici Publice peste trei milioane de cetăţeni au rămas nereprezentanţi în Parlament, după ce senatorii şi deputaţii pe care i-au ales au renunţat la mandate, fără a se organiza alegeri parţiale.Până în prezent, au rămas vacante locurile în 41 de colegii – 27 la Camera Deputaţilor şi 14 la Senat. Potrivit legii, norma de reprezentare pentru alegerea Camerei Deputaţilor este de un deputat la 70.000 locuitori, iar pentru alegerea Senatului este de un senator la 160.000 locuitori.
Parlamentarii au părăsit Legislativul fie pentru a ocupa poziţii în alte instituţii ale statului – cum ar fi Curtea de Conturi sau CNVM, fie pentru că au fost aleşi în administraţia locală. O parte au demisionat din motive personale, alţii au fost condamnaţi la închisoare.
Fenomenul a luat amploare în toamna anului trecut. Începutul anului 2012 a adus o serie de demisii din motive personale – Adriana Săftoiu (PNL), Teodora Trandafir (PDL), Vasile Soporan (UNPR) şi Dragoş Iftimie (PDL). În niciunul dintre aceste cazuri nu au fost organizate alegeri parţiale. Deputatul PNL Virgil Pop şi-a pierdut mandatul în 26 martie 2012, după ce a fost condamnat la cinci ani de închisoare. Şi deputatul PSD Adrian Năstase şi-a pierdut mandatul în 20 iunie 2012, după ce a fost condamnat la doi ani de închisoare.

Efectul alegerilor locale

Un număr semnificativ de demisii ( 14 deputaţi şi nouă senatori) s-a înregistrat la sfârşitul sesiunii februarie – iunie 2012, ca urmare a alegerilor locale, când aceştia au obţinut mandate de primari sau de preşedinţi de Consilii Judeţene. Toate aceste posturi au rămas vacante. Majoritatea acestora provin din USL. Olguţa Vasilescu a renunţat la mandatul de senator după ce a câştigat Primăria Craiova. Robert Negoiţă i-a abandonat pe alegătorii din Teleorman, care îl aleseseră în 2008 deputat, în favoarea Primăriei Sectorului 3.Liberalul Cristian Adomniţei a renunţat la postul de deputat de Iaşi în favoarea celui de preşedinte al Consiliului Judeţean.Şi liberalul Horia Uioreanu a ales şefia CJ Cluj în dauna postului de deputat.Social democratul Adrian Ţuţuianu a renunţat la postul de senator  de Dâmboviţa în favoarea celui de preşedinte al Consiliului Judeţean Dâmboviţa .

Caută în Arhivă

Selectați o dată
Selectați o categorie
Căutare cu Google

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.