Widgetized Section

Go to Admin » Appearance » Widgets » and move Gabfire Widget: Social into that MastheadOverlay zone

Peste 6.000 de urşi trăiesc în pădurile din România, deşi acestea mai permit prezenţa a doar 4.000 de animale după ce în ultimi ani au fost defrişate

Autor:

Data: 3 octombrie 2012, 14:18

  •  
  •  
  •  

Peste 6.000 de urşi trăiesc în pădurile din România, deşi acestea mai permit prezenţa a doar 4.000 de animale după ce în ultimi ani au fost defrişate pentru diverse construcţii, drumuri şi chiar unităţi de cazare turistică, iar din acest motiv urşii coboară pentru hrană în zonele locuite de oameni.

“Populaţia de urşi din România a rămas constantă în ultimii ani, undeva la peste 6.000 de exemplare. E destul de mare, pentru că în ultimii ani toate habitatele pentru urs pe care le aveam au început să se fragmenteze din cauza dezvoltării infrastructurii rutiere, a dezvoltării economice şi a infrastructurii turistice. De asemenea, prin dezvoltarea urbanistică a unor zone aceste habitate pe care le prefera ursul încep să se restrângă şi aici apar problemele. Urşii îşi părăsesc locurile lor de linişte din cauza influenţei asupra mediului lor”, a declarat agenţiei MEDIAFAX Adam Crăciunescu, directorul general al Romsilva.
Cei mai mulţi urşi din România sunt în judeţele Harghita (aproximativ 1.200 de animale), Covasna (1.000), Braşov (900), Argeş (600) şi Mureş (500).

Sunt însă şi judeţe prin pădurile cărora nu umblă niciun urs. Acestea sunt Brăila, Botoşani, Călăraşi, Constanţa, Dolj, Giurgiu, Iaşi, Sălaj, Tulcea şi Vaslui.
În Europa sunt 14.000 de urşi bruni în zece ţări. Se estimează că au mai rămas doar 20-25 de animale în Munţii Pirinei, pe o porţiune cuprinsă între Franţa, Spania şi Andorra, şi în jur de 85-90 de animale în Asturia, Cantabria, Galiţia şi Leon.

Urşii bruni au dispărut din Marea Britanie, iar existenţa lor este ameninţată în Franţa şi Spania. În Bulgaria există o populaţie de 900-1.200 de exemplare, în Slovacia numărul urşilor este estimat la 600-800 de animale, în Slovenia sunt în jur de 500-700 şi în Grecia au mai rămas aproximativ 200 de urşi.

Nordul Europei este habitatul unei populaţii însemnate de urşi, cu 2.500 de animale în Suedia, în jur de 1.600 în Finlanda, circa 700 în Estonia şi 70 de urşi în Norvegia.
În luna septembrie au avut loc în judeţul Dâmboviţa trei atacuri ale ursului asupra oamenilor. Atunci, ursul a ucis un bătrân de 72 de ani şi a rănit alte două persoane – o femeie şi un bărbat. Ursul care i-a atacat pe cei trei a fost împuşcat, iar în urma analizelor s-a stabilit că acesta era turbat, în zonă fiind instituită carantina. Tot în septembrie un bărbat de 63 de ani a fost ucis de un urs tot în Dâmboviţa, într-o zonă izolată, unde animalul fusese prins într-un laţ, capcana fiind pusă de către victimă.

Tot în septembrie, în Argeş, doi pădurari au fost atacaţi şi răniţi de un urs, în timp ce participau ca gonaci la o partidă de vânătoare organizată de Ocolul Silvic Vidraru. Ulterior, animalul a fost împuşcat şi s-a constatat că era bolnav de rabie.

La sfârşitul lunii septembrie mai multe animale ale sătenilor din comuna Băţani din judeţul Covasna au fost ucise de urs, primarul localităţii spunând că în acest an au fost zeci de atacuri ale urşilor în zonă, incidente similare fiind şi la Bodoc, unde un urs coboară frecvent în localitate. Sursa: mediafax.ro

Caută în Arhivă

Selectați o dată
Selectați o categorie
Căutare cu Google

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.