bestkids.ro%20

Widgetized Section

Go to Admin » Appearance » Widgets » and move Gabfire Widget: Social into that MastheadOverlay zone

Credincioşii sărbătoresc Adormirea Maicii Domnului la 15 august

Autor:

Data: 14 august 2012, 10:24

  •  
  •  
  •  

Credincioşii sărbătoresc Adormirea Maicii Domnului la 15 august, sărbătoarea religioasă fiind dublată de o serie de tradiţii şi obiceiuri. Conform tradiţiei creştin-ortodoxe, mâine dimineaţă, femeile merg la biserică pentru a pomeni morţii şi a sfinţi vasele, mâncarea şi vinul pe care le vor da de pomană, apoi se duc la cimitir, pentru a tămâia mormintele rudelor. În funcţie de zonă, oamenii ţin şi acum cont de obiceiurile şi de superstiţiile străvechi, considerând că astfel vor aduce în casele lor prosperitate, sănătate, linişte sufletească şi că vor ţine relele departe. Iată câteva datini:
– Se deschide un nou sezon de nunţi în biserică, până în noiembrie, când începe postul Crăciunului.
– Se organizează târguri.
– În perioada rămasă până la 8 septembrie, când este sărbătorită Sfânta Maria Mică, se lucrează intens la semănăturile de toamnă, pentru ca rodul să fie bogat.
– Este ultima zi în care se mai pot aduna plante de leac.
– Dacă în apropierea zilei Sfintei Maria înfloresc trandafirii, se zice că toamna va fi lungă.
– Acum se angajează paznicii la vii.
– Florile culese de Sfânta Maria Mare sunt puse la icoane şi se zice că au puteri tămăduitoare, că alină durerile şi că protejează de fulgere.
– O altă datină spune că uşa trebuie ţinută deschisă, ca Maica Domnului să poată intra în casă pentru a aduce binecuvântare şi alinare.
– Se spune că este interzis să îţi tunzi părul şi să-l arunci sau să faci paşi înapoi. Sfânta Maria e considerată patroana marinarilor şi de aceea pe 15 august se serbează Ziua Marinei.
– Pomenirea “celor adormiţi” este una dintre cele mai importante tradiţii, fiind respectată în toate zonele ţării. Aceasta înseamnă că oamenii merg la biserică să sfinţească alimentele şi băutura pe care le vor da de pomană săracilor, după slujbă, când vor merge la cimitir, la rudele lor.Mulţi dintre cei care poartă numele de Maria sau Marin îşi serbează, mâine, ziua de nume. Alţii însă consideră că această zi e potrivită pentru pomenirea morţilor, iar nu pentru celebrarea viilor. Conform canoanelor, serbarea numelui ar trebui să aibă loc pe 8 septembrie, când se celebrează Naşterea Maicii Domnului şi nu pe 15 august, de Adormirea Maicii Domnului.

Caută în Arhivă

Selectați o dată
Selectați o categorie
Căutare cu Google

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.