Widgetized Section

Go to Admin » Appearance » Widgets » and move Gabfire Widget: Social into that MastheadOverlay zone

35 de ani de la cutremurul din 4 martie 1977

Autor:

Data: 3 martie 2012, 11:53

  •  
  •  
  •  

4 martie 1977. O zi care a rămas în istoria României drept una dintre cele mai sângeroase. Este ziua în care a avut loc devastatorul cutremur de 7,2 pe scara Richter. Seismul a fost atât de puternic încă a lăsat urme adânci în conştiinţa oamenilor şi a schimbat aspectul multor oraşe din ţară. Ziua de 4 martie 1997 a fost una normală până la ora 21 şi 22 de minute. În acel moment s-a dezlanţuit un cutremur cu o intensitate de 7,2 pe scara Richter. Deşi a ţinut mai puţin de un minut, pentru milioane de români a durat o veşnicie.Cutremurul din 1977 a făcut aproape 1.600 de victime, din care mai mult de 1.400 numai în Bucureşti. La nivelul întregii ţări au fost circa 11.300 de răniţi, iar 35.000 de locuinţe s-au prăbuşit.Anul acesta pe data de 4 martie s-au împlinit 35 de ani de la devastatorul seism, dar acele momente cumplite nu se pot uita, mai ales de cei care le-au trait „pe viu” . Întrucât mişcarea seismică este un eveniment imprevizibil, apărut de regulă prin surprindere, este necesar să cunoaştem bine modul şi locurile care pot asigura protecţie în toate împrejurările: acasă, la serviciu, în locuri publice, în mijloacele de transport, etc. Timpul pe care îl avem la dispoziţie pentru realizarea unei oarecare protecţii este foarte scurt. Se impune cunoaşterea unor reguli de comportare şi măsuri de protecţie în caz de cutremur pe care trebuie să le realizăm atât înainte de producere, pe timpul cutremurului, cât şi după ce mişcarea seismică a trecut. Pompierii de la Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Basarab I al Judeţului Dâmboviţa se declară pregătiţi să intervină în cazul unui seism. Vedeţi ce ne recomandă pompierii dâmboviţeni în cazul producerii unui seism.La nivelul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Dâmboviţa există un plan de intervenţie în caz de cutremur, realizat tocmai pentru a putea fi mobilizate toate forţele în cazul unei catastrofe.Mai mult decât atât, periodic, pompierii fac acţiuni de prevenire în primăriile şi şcolile din judeţ, pentru a informa populaţia cum să se protejeze.Toate acţiunile sunt coordonate de Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă, care apelează la Grupul de Suport Tehnic, din care fac parte operatori economici care au utilajele necesare intervenţiilor în caz de cutremur.
Ce ne sfătuiesc pompierii să facem în caz de cutremur
La prima mişcare a pământului, dacă sunteţi într-o clădire, pentru a vă proteja de căderile de obiecte (televizor, etajere, geamuri sparte, etc.) adăpostiţi-vă sub o masă, un pat, etc.
Nu părăsiţi clădirea pe timpul cutremurului!
Dacă sunteţi pe stradă, îndepărtaţi-vă de clădiri şi cabluri electrice; dacă nu puteţi, adăpostiţi-vă sub un paravan.
Dacă sunteţi în maşină, opriţi la distanţă de construcţii şi cabluri electrice şi rămâneţi în vehicul, pentru a vă proteja de căderile unor părţi de construcţie şi cabluri electrice.
După prima replică, ascultaţi posturile de radio – pentru a cunoaşte instrucţiunile de urmat. Aveţi grijă să nu existe nicio flacără sau ţigară aprinsă. Pentru a evita orice risc de explozie sau incendiu, opriţi gazul şi electricitatea.
Evacuaţi locul în care vă aflaţi, luând cu dumneavoastră actele de identitate, un radio cu baterii, o lanternă şi baterii de schimb, îmbrăcăminte călduroasă, medicamentele personale – pentru a aştepta forţele de intervenţie. Nu folosiţi liftul – pentru a evita să rămâneţi blocaţi.Nu intraţi într-o clădire afectată – pentru a evita accidentele determinate de căderea unor părţi de zidărie.
În timpul cutremurului:
– Adăpostiţi-vă sub o mobilă solidă!
– Îndepărtaţi-vă de clădire!
După seism:
– Opriţi electricitatea şi gazul!
– Ascultaţi posturile de radio pentru a cunoaşte instrucţiunile de urmat!
– Evacuaţi clădirea!
– Nu vă duceţi la şcoală să vă luaţi copiii: şcoala se ocupă de ei!

Caută în Arhivă

Selectați o dată
Selectați o categorie
Căutare cu Google

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.