Widgetized Section

Go to Admin » Appearance » Widgets » and move Gabfire Widget: Social into that MastheadOverlay zone

VIDEO-LUNA OCTOMBRIE A ADUS PRIMA NINSOARE ÎN PLATOUL PADINA

Autor:

Data: 9 octombrie 2011, 11:13

  •  
  •  
  •  
  •  

Stratul de zăpadă în Platoul Padina atinge aproximativ şapte centimetri, după ce sâmbătă seară la munte a început să ningă. Potrivit jandarmilor montani, la munte a nins toată noaptea, astfel că duminică dimineaţă stratul de zăpadă la altitudini mari măsoara aproximativ jumătate de metru, iar în unele locuri chiar mai mult.

În week-end ,prima ninsoare şi-a făcut simţită prezenţa şi pe raza judeţului nostru,în zona montană,Platoul Padina. Stratul de zăpadă în Platoul Padina atinge aproximativ şapte centimetri, după ce sâmbătă seară la munte a început să ningă. Potrivit jandarmilor montani, la munte a nins toată noaptea, astfel că duminică dimineaţă stratul de zăpadă la altitudini mari măsoara aproximativ jumătate de metru, iar în unele locuri chiar mai mult. Jandarmii îi sfătuiesc pe turişti să nu urce pe munte, întrucât stratul de zăpadă este foarte instabil, iar pe partea superioară a văilor există risc de producere a unor avalanşePrima ninsoare din această toamnă a fost adusă de temperaturile care au scăzut brusc în acest sfârșit de săptămână. În zilele următoare, potrivit meteorologilor, temperaturile vor crește, astfel încât sunt șanse mici ca zăpada să se mențină. Venirea iernii, pentru mulţi, este şi o invitaţie la munte, la distracţie, la sport şi la relaxare, dar, totodată, iarna poate aduce şi situaţii neprevăzute care pot transforma o vacanţă mult aşteptată într-o conjunctură incomodă.
Pentru a preveni unele situaţii neaşteptate, jandarmii montani vin în sprijinul amatorilor de sporturi şi drumeţii montane cu o serie de recomandări menite să prevină eventualele evenimente nedorite.
În acest sens, este de preferat ca orice excursie să fie planificată şi pregătită din mai multe puncte de vedere iar aspectele care trebuie neapărat luate în considerare înainte de a porni la drum sunt :condiţiile meteo care pot duce la imobilizare în zone greu accesibile, din acest motiv este recomandat să vă informaţi asupra prognozelor pentru zona respectivă, să folosiţi cât mai multe surse, să luaţi în considerare altitudinea la care se află locaţia pe care o vizaţi, deoarece temperatura scade cu aprox. 1 grad celsius la fiecare 100 de metri altitudine. La munte trebuie avute în vedere discrepanţele mari de temperatură între zi şi noapte. Nu raportaţi vremea din oraş cu cea de la munte. Ascultaţi avertizările şi recomandările organelor de poliţie rutieră, în cazul în care plănuiţi o deplasare cu maşina.Informaţi-vă despre zona în care vă veţi deplasa, dotaţi-vă cu: hărţi cât mai actuale, busolă, GPS . Este foarte important ca îmbrăcămintea să fie neapărat adaptată sezonului rece. Pentru orice excursie sau tură montană recomandăm să vă asiguraţi surse de comunicare eficiente – telefon mobil, staţii radio. Întotdeauna porniţi în grup şi cooptaţi persoane cu experienţă. Nu părăsiţi grupul şi nu părăsiţi traseul anunţat. Evitaţi zonele necunoscute. Respectaţi avertizările specialiştilor sau ale cunoscătorilor.Aceste recomandări sunt menite să prevină şi să reducă efectele accidentelor montane

Caută în Arhivă

Selectați o dată
Selectați o categorie
Căutare cu Google

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.