Widgetized Section

Go to Admin » Appearance » Widgets » and move Gabfire Widget: Social into that MastheadOverlay zone

ZIUA MARINEI

Autor:

Data: 15 august 2011, 9:22

  •  
  •  
  •  

La manifestarile de anul acesta au confirmat participarea ministrul Apararii, Gabriel Oprea, iar organizatorii mizeaza si pe prezenta presedintelui Traian Basescu

Manifestările legate de Ziua Marinei vor avea loc, ca în fiecare an, pe platoul din faţa Comandamentului Flotei Navale. Astăzi, de la ora 9.55, se vor auzi salve de tun în cinstea marinarilor români, se va ridica marele pavoaz și vor avea loc jocuri sportive marinăreștii. Militarii vor participa la concursuri cu ambarcațiuni, exerciții demonstrative și desanturi marine.Desfăşurare impresionantă de forţe la malul mării. Pregătirile au început acum 5 zile. Poliţistii rutieri s-au pregătit şi ei. Pe drumul spre mare sunt zeci de poliţişti care dirijează traficul.

Spectatorii care sunt la mare vor vedea o desfăşurare a forţelor navale. Navele vedetă fregatele Regele Ferdinand, Regina Maria şi Mărăşesti vor putea fi văzute pe mare, iar un detaşament de două elicoptere şi trei miguri 21 Lancer vor oferi un spectacol aerian.

„Cu ocazia serbarii zilei de 15 august a.c. – Sfanta Maria – patroana Marinei, vor avea loc in apele Constantei si pe uscat niste serbari demne de vazut precum regate, alergari, serate venetiene, mare bal pe apa, barci alegorice, descoperirea Americii, naufragiul Meduzei, corabia Argonautilor si altele. Avem onoarea a aduce acestea la cunostinta Domniei Voastre”, le scria, in august 1902, primarul Cristea Georgescu locuitorilor orasului Constanta, la prima sarbatorire oficiala a Zilei Marinei. La 15 august 1902, Ziua Marinei a fost marcata la bordul crucisatorului „Elisabeta” printr-un Te-Deum la care a luat parte si ministrul de Razboi, Dimitrie A. Sturdza. Seara, la Palatul Invalizilor, a urmat un banchet si serbarea marinareasca propriu-zisa.

In perioada comunista Ziua Marinei se serba in prima duminica din august, in ideea ruperii de semnificatia religioasa – praznicul Adormirii Maicii Domnului. Abia in 1990 oamenii marii, cei din marina civila si militara deopotriva, au readus Ziua Marinei pe 15 august, iar in ultimii 22 de ani s-au respectat cu strictete toate traditiile, de la arborarea pavilionului si a marelui pavoaz, parada militara si navala, defilarea Garzii de onoare si, desigur, jocurile marinaresti.

La manifestarile de anul acesta au confirmat participarea ministrul Apararii, Gabriel Oprea, iar organizatorii mizeaza si pe prezenta presedintelui Traian Basescu, care se afla pe litoral inca de joi, si a ministrului Transporturilor, Anca Boagiu.

Caută în Arhivă

Selectați o dată
Selectați o categorie
Căutare cu Google

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.