JavaScript must be enabled in order for you to see "WP Copy Data Protect" effect. However, it seems JavaScript is either disabled or not supported by your browser. To see full result of "WP Copy Data Protector", enable JavaScript by changing your browser options, then try again.

Widgetized Section

Go to Admin » Appearance » Widgets » and move Gabfire Widget: Social into that MastheadOverlay zone

VIDEO. Transformarea Companiei de Apă Târgovişte-Dâmboviţa  în operator regional, subiect care stărneşte tensiuni în administraţia publică dâmboviţeană

Autor:

Data: 22 august 2016, 16:49

Preşedintele CJ Dâmboviţa, Adrian Ţuţuianu a susţinut o conferinţă  în cadrul căreia a abordat subiectul stric legat de Programul  Operaţional Infrastructură Mare şi necesitatea  realizării unui operator regional de apă şi canal la nivelul judeţului Dâmboviţa, adică Compania de Apă Târgovişte-Dâmboviţa prin fuziunea cu noua societate care rezultă din transformarea Serviciului Public Judeţean de Apă şi Canal Dâmboviţa. Concret, preşedintele CJ  a spus că deja la ultima şedinţă a CJ Dâmboviţa s-a aprobat  tranformarea  Serviciului Public Judeţean de Apă şi Canal Dâmboviţa în societate comercială. Nu în ultimul rând a abordat şi subiectul legat  de  majorarea capitalului social al Companiei de Apă Târgovişte-Dâmboviţa  la care trebuie să participe majoritatea primăriilor din judeţ dat fiind faptul că  fac parte din ADI Apă dar totodată trebuie să demareze investiţii de apă şi canal care nu se pot realiza decât prin POIM:  „Programul  Operaţional Infrastructură Mare este finanţat din fonduri europene  şi încă din anul 2009, pentru a primi bani europeni  s-au stabilit anumite  lucruri care sunt de principiu. În fiecare judeţ se înfiinţează o singură Asociaţie de Dezvoltare Intercomunitară . În fiecare judeţ trebuie creat un operator regional, puternic care să asigure implementarea  acestor proiecte. Potrivit tratatului de aderare, România are pentru 2015, respectiv 2018, anumite obligaţii de conformare pe care dacă nu le îndeplineşte va plăti  se va declanşa o procedură de infringement şi va plăti penalităţi şi corecţii financiare. Ca urmare, datoria mea ca CJ  şi a tuturor primarilor din judeţ  este să pună în aplicare directivele europene  pentru că consecinţele neaplicării acestora  vor fi dramatice pentru România  iar responsabilitatea poate ajunge la fiecare dintre noi., inclusiv la Voineşti.  Încercăm să finalizăm în termen toate lucrările din cadrul POS Mediu , pentru că avem lucrări fazate ce trebuie finalizate anul acesta.  Am aprobat şi aţi văzut ” că a fost o singură abţinere, cea a domnului Grozavu, transformarea Serviciului public de Apă şi Canal în societate comercială, ca pas intermediar  în proiectul de fuziune al Companiei de Apă cu societatea comercială, rezultată din transformarea Serviciului Public. Pentru asigurarea finanţării POIM , Compania de Apă Târgovişte are nevoie de resurse financiare. Mecanismul de finanţare este : faci lucrări, le plăteşti din fonduri proprii şi apoi le recuperezi de la UE. La Compania de Apă avem corecţii de peste 300 de miliarde lei vechi, pe contracte încheiate în anii 2009-2010, sub mandatul PDL, domnul Cezar Preda fiind obligat să ne răspundă măcar de aceste lucruri, ca unul care a preluat PNL Dâmboviţa, cu activ şi pasiv. Compania de Apă are de plătit TVA-uri la aceste lucrări  şi un împrumut dela BRT  pe o perioadă de 25 de ani pentru POS 1 Apă „, a afirmat Adrian Ţuţuianu.

Chiar dacă preşedintele CJ  le-a transmit  primăriilor adrese prin care le solicită să adopte hotărâri  prin care îşi  dau acordul de participare la majorarea capitalului social al Companiei de Apă, se pare că mai mult de 20 de primării nu au dat niciun răspuns.  Preşedintele CJ, Adrian Ţuţuianu  a mai spus care sunt şi consecinţele pe care primăriile le vor suporta dacă se vor retrage din ADI Apă, având la bază două adrese primite de la Miniterul Dezvoltării şi de la Ministerul Fondurilor Europene:  „Voineştiul va trebui să plătească nu doar ce bani a primit  cu dobânzi şi penalităţi ci şi cota parte cuvenită comunei Voineşti  ca urmare a sancţiunilor aplicate de Comisia Europeană , 125.000 de euro pe zi  pentru întârziere. .. Răspunderea va fi a fiecărei UAT . Eu o să fac ceea ce mă obligă  cele două documente ale Comisiei Europene. Le cer tuturor primarilor să aibă în vedere legislaţia   în vigoare şi să evalueze  consecinţele acţiunilor lor. Noi nu mai putem întârzia cu aplicaţia, săptămâna aceasta îi dăm drumul, cine a venit, a venit, cine nu  a venit, nu a venit. Vă precizez că putem lua circa 176 milioane de euro, bani europeni. ”, a mai spus Adrian Ţuţuianu.adrian tutuianu

Preşedintele CJ, Adrian Ţuţuianu nu a ezitat să spună că unii primari liberali ar fi  primit sms-uri de la conducerea PNL Dâmboviţa, prin care erau înştiinţati că dacă vor participa la majorarea capitatului social al Companiei de Apă, vor fi daţi afară din partid.  „Anunţul era aşa: Este exclus din partid cine se înscrie la majorarea de capital  al Companiei de Apă Târgovişte-Dâmboviţa „, a conchis Adrian Ţuţuianu.

La nivelul judeţului Dâmboviţa sunt localităţi mici, Cornăţelu, Vârfuri şi Pucheni  care nu se încadrează în obţinerea de fonduri europene prin POIM din cauza numărului mic de locuitori.

Caută în Arhivă

Selectați o dată
Selectați o categorie
Căutare cu Google