JavaScript must be enabled in order for you to see "WP Copy Data Protect" effect. However, it seems JavaScript is either disabled or not supported by your browser. To see full result of "WP Copy Data Protector", enable JavaScript by changing your browser options, then try again.

Widgetized Section

Go to Admin » Appearance » Widgets » and move Gabfire Widget: Social into that MastheadOverlay zone

La munte zăpada le dă de furcă turiştilor nepregătiţi.Jandarmii le-au venit în ajutor

Autor:

Data: 10 decembrie 2014, 8:28

Dacă de mai bine de 36 de ore în zona de deal şi câmpie a judeţului Dâmboviţa ploile fac prăpăd şi în zona montană ninsoare le dă de furcă turiştilor nepregătiţi de iarnă .Un turist, aflat în dificultate în Masivul Montan Bucegi, a fost sprijinit de jandarmii montani.Un echipaj din cadrul Postului de Jandarmi Montan Ordine Publică Peștera, aflat în patrulare pe traseele montane a intervenit în sprijinul unei persoane care se afla în dificultate în Punctul „Blana” din Masivul Montan Bucegi.Tânărul în vârstă de 23 ani, plecase cu autoturismul din zona Peștera, pe DJ 714 și intenționa să ajungă în localitatea Moroeni. La un moment dat, în punctul “Blana”, s-a abătut de la drumul principal și a intrat pe un drum forestier nemaiputând înainta cu autoturismul din cauza echipării necorespunzătoare și a stratului de zăpadă depus.În urma acțiunii jandarmilor montani de la Postul Peștera, tânărul în vârstă de 23 ani din județul Teleorman a fost sprijinit să deblocheze autovehiculul și a fost însoțit în condiții de siguranță până în zona “Table”, în prezent fiind în afara oricărui pericol.Turiştii aflaţi în dificultate în zona Masivului Montan Bucegi pot apela cu încredere numărul unic de urgenţă „112” sau numerele de telefon 0749.034639 / 0749.058037 pentru a solicita sprijinul imediat al jandarmilor montani.

Sfaturi pentru turişti

Înainte de a pleca în excursie echipaţi-vă autoturismul corespunzător anotimpului, fără a uita lopata de zăpadă şi lanţurile antiderapante. Totodată, mijloacele de iluminat care se conectează la bateria maşini precum şi păturile (eventual electrice) se pot dovedi utile.Înainte de a pleca în excursie este indicat să solicitaţi jandarmilor montani, salvamontiştilor sau localnicilor informaţii suplimentare asupra itinerariului ales ( este marcat, este accesibil, prezintă porţiuni periculoase etc.), situaţiei întreţinerii marcajelor, prognozei meteo, condiţiilor climatice locale, stării de funcţionare a mijloacelor de transport pe cablu.Dacă doriți să plecați pe munte, asigurați-vă că aveți un echipament adecvat anotimpului. Nu trebuie să lipsească lanterna, cuţitul, sacul de dormit, trusa de prim ajutor, busola/GPS, mijloace de aprins focul, telefonul mobil.
Atenţie: turiştii sunt sfătuiţi să ia legătura cu jandarmii montani/salvamontiştii/ localnicii şi să ceară informaţii suplimentare despre zonele acoperite de reţeaua de telefonie mobilă.Nu porniţi singuri pe munte, ci în grup de minimum 3 persoane, dintre care cel puţin una să cunoască temeinic zona respectivă. Alegeţi traseele în funcţie de pregătirea fizică, tehnică şi psihică a celui mai slab din grup şi evitaţi să alegeţi trasee foarte lungi.
Informaţi jandarmii montani/salvamontiştii/cabanierul cu privire la traseul ales şi înscrieţi-vă în registrul de trafic al turiştilor lăsând datele dumneavoastră în acesta. Apelaţi cu încredere la patrulele de jandarmi montani şi la membrii Salvamont şi respectaţi indicaţiile acestora.În cazul apariţiei dificultăţilor pe traseu sau a înrăutăţirii vremii, retrageţi-vă la cea mai apropiată cabană.Nu consumaţi băuturi alcoolice deoarece acestea diminuează capacitatea de efort.
Pe vreme rea (viscol, ceaţă, ger), trebuie să vă deplasaţi in grup compact ( dacă zona nu prezintă pericol de avalanşe) şi nu trebuie, sub nici un motiv, să rămâneţi în urma grupului.
Tuturor le este recomandat ca, în cazul apariţiei unei situaţii de dificultate sau de risc la adresa integrităţii, sănătăţii sau a vieţii, să solicite ajutor prin apel la 112 specificând, pe cât posibil, următoarele: datele de identificare ale persoanei care anunţă, ce s-a întâmplat, câte persoane au nevoie de ajutor, unde sunt persoanele aflate în dificultate, când s-a produs accidentul.

Caută în Arhivă

Selectați o dată
Selectați o categorie
Căutare cu Google