JavaScript must be enabled in order for you to see "WP Copy Data Protect" effect. However, it seems JavaScript is either disabled or not supported by your browser. To see full result of "WP Copy Data Protector", enable JavaScript by changing your browser options, then try again.

Widgetized Section

Go to Admin » Appearance » Widgets » and move Gabfire Widget: Social into that MastheadOverlay zone

VIDEO. Răvăşitul Oilor la cea de-a 23-a ediţie.Preşedintele CJ, Adrian Ţuţuianu a fost prezent la evenimentul de la poalele Leaotei

Autor:

Data: 21 septembrie 2014, 22:22

În a treia săptămână din luna septembrie , de 23 de ani , la Runcu are locRăvăşitul Oilor. Manifestarea ajunsă la cea de-a 23 a ediţie, adună zeci de ciobani la poalele Leaotei, care vin atât din zonă cât şi din judeţele învecinate, să- şi etaleaza produsele timp de 2 zile. După o vară petrecută pe pajiştile din Bucegi, oile din Runcu s-au întors acasă, în staule. Acest obicei este o manifestare simbolică, ea marcând încheierea anului pastoral şi reprezintă împărţirea de către ciobani a produselor pe care le datorează proprietarilor.La mare căutare au fost ca întotdeauna brânza de burduf şi pastrama. La această sărbătoare a transhumanţei din Dâmboviţa au luat parte turişti şi localnici.Şi preşedintele Consiliului Judeţean Dâmboviţa, Adrian Ţuţuianu , a participat duminică, la manifestările prilejuite de cea de-a 23-a ediţie a Sărbătorii „Răvăşitul oilor” organizată în comuna Runcu.După cum a subliniat preşedintele CJ Dâmboviţa , prin sărbătoarea pastorală „Răvăşitul oilor”, se doreşte să se perpetueze tradiţia, să se încurajeze crescătorii de animale care au posibilitatea la debut de toamnă să-şi desfacă mărfurile în târgul special amenajat.Preşedintele CJ Dâmboviţa s-a adresat celor prezenţi la Runcu şi a transmis un mesaj de prosperitate pentru viitor şi de solidaritate. Toţi cei care au fost duminică la Runcu s-au putut bucura atât de târgul îmbelşugat, cu produse tradiţionale, dar şi de spectacolul folcloric pregătit de administraţia locală, din care nu a lipsit deja binecunoscuta formaţie de copii „Doinitorii Runcului. „Răvăşitul Oilor” de la Runcu a adunat sute de dâmboviţeni. La eveniment au participat ciobanii din zona Runcu dar şi din Bran-Moieciu. Coborârea sau “Răvăşitul Oilor” încheie într-un mod gustos şi plin de voie bună anul pastoral. E o tradiţie seculară valorificată mai ales din punct de vedere turistic, pentru că oferă imagini mioritice şi mâncare tradiţională, multă muzică de calitate, precum şi o gamă variată de bulzuri, pastrame, brânzeturi şi must. Autorităţile runcene s-au preocupat de fiecare dată ca participanţii la „Răvăşitul oilor” să se simtă bine, să depăşească măcar pentru câteva ore problemele vieţii de zi cu zi.

Caută în Arhivă

Selectați o dată
Selectați o categorie
Căutare cu Google