JavaScript must be enabled in order for you to see "WP Copy Data Protect" effect. However, it seems JavaScript is either disabled or not supported by your browser. To see full result of "WP Copy Data Protector", enable JavaScript by changing your browser options, then try again.

Widgetized Section

Go to Admin » Appearance » Widgets » and move Gabfire Widget: Social into that MastheadOverlay zone

VIDEO. Boboteza.Sute de credincioşi, la Mitropolia Târgovişte pentru a lua agheasmă mare

Autor:

Data: 6 ianuarie 2014, 15:15

Sute de credincioşi au participat la slujba de Bobotează de la Mitropolia Târgovişte şi la sfinţirea apei la sărbătoarea Botezului Domnului, apoi au stat la coadă pentru a lua agheasmă mare, unii spunând că iau pentru ei, dar şi pentru rude şi prieteni care nu au putut ajunge la biserică. Şi la bisericile din ţară, credincioşii au participat la slujba de Bobotează şi au luat apă sfinţită. ÎPS Nifon,Arhiepiscopul şi Mitropolitul Târgoviştei a evidenţiat din nou importanţa Botezului, punând accent pe apa sfinţită pe care oamenii şi-o doresc atât de mult. Botezul Domnului sau Boboteaza este sărbătorită, ca în fiecare an, la 6 ianuarie, când în toate lăcaşurile de cult ortodoxe se oficiază slujba Aghesmei Mari. Botezul Domnului (Boboteaza), eveniment religios care aminteşte de botezul Mântuitorului nostru Iisus Hristos de către Sfântul Ioan Botezătorul în apa Iordanului. Cu Boboteaza, urmată de Soborul Sfântului Ioan Botezătorul în data de 7 ianuarie, se încheie ciclul tradiţionalelor sărbători de iarnă.Prin ritualul specific acestui eveniment religios, în ziua de Bobotează, se sfinţesc apele mari şi se purifică mediul înconjurător de forţele malefice. Agheazma, adică apa sfinţită de Bobotează prin harul preoţilor, în cadrul unui ceremonial religios, primeşte virtuţi terapeutice miraculoase şi nu se strică de-a lungul anului. Agheazma este apa „vie”, este leacul care revigorează trupul şi sufletul, alungă bolile şi spiritele malefice din viaţa noastră.La 7 ianuarie, în Biserica Ortodoxă se face pomenirea Sfântului Proroc Ioan Botezătorul, Înaintemergătorul Domnului.
Tradiţii şi obiceiuri de Bobotează
Vremea din ziua de Bobotează o prevesteşte, conform credinţei populare, pe cea de peste an. Dacă ploua, urmea o iarna lungă, însă a fost cald iar timpul frumos prezice o vară frumoasă.
Iordănitul
La Bobotează, datina cea mai importantă era Iordanul sau Sfinţirea cea mare a apei. Încă din vechime, în tradiţia populară se spunea că oricine ar intra în această zi în apă va fi apărat de toate bolile. Sfinţirea apei se făcea într-un loc special amenajat lângă o fântână sau o apă curgătoare. Din Agheazma binecuvântată în această zi obişnuiau să bea toţi membrii familiei, iar o parte se punea şi în mâncarea vitelor, pentru ca şi acestea să fie sănătoase.

Caută în Arhivă

Selectați o dată
Selectați o categorie
Căutare cu Google