JavaScript must be enabled in order for you to see "WP Copy Data Protect" effect. However, it seems JavaScript is either disabled or not supported by your browser. To see full result of "WP Copy Data Protector", enable JavaScript by changing your browser options, then try again.

Widgetized Section

Go to Admin » Appearance » Widgets » and move Gabfire Widget: Social into that MastheadOverlay zone

Un miliard lei vechi pentru Biserica din Săcuieni !

Autor:

Data: 12 aprilie 2012, 12:39

Un miliard lei vechi pentru Biserica din Săcuieni !

 În satul Săcuieni din comuna Gura Ocniţei se află Biserica ”Naşterea Domnului ” monument istoric dar este într-o stare avansată de degradare.Edilul  Gheorghe Diaconu a făcut demersuri în acest sens şi drept urmare zilele trecute  a primit o veste îmbucurătoare,cu sprijinul Consiliului Judeţean Dâmboviţa Primăria Gura Ocniţei beneficiază de fonduri de 100.000 lei pentru execuţia  lucrărilor de consolidare –restaurare la această biserică şi 1500 lei pentru asistenţă tehnică prin Programul Naţional de Restaurare 2012,finanţat din fonduri alocate Ministerului Culturii şi Patrimoniului Naţional  ,de la bugetul  de stat şi gestionat de Institutul Naţional al Patrimoniului:” 

Fapte şi nu vorbe, la Gura Ocniţei !

Îi mulţumesc pe această cale domnului preşedinte al Consiliului judeţean Dâmboviţa că ne ajută să reabilităm şi un monument istoric al comunei ” a afirmat Gheorghe Diaconu.Satul Săcuieni păstrează o biserică veche, de zid, cu Hramul “Naşterea Domnului Isus Hristos ”. Acest lăcăs de cult a fost ridicat de marele postelnic Neagoe Săcuianu, fost mare dregător în scaunul domnesc de la Târgovişte, între anii 1654-1657. Neagoe, alături de ceilalţi ctitori, sunt pictaţi în fresca, pe peretele vestic al bisericii.In clipa zidirii bisericii, aceasta a avut decât o singură turlă, şi aceasta de zid, care s-a dărâmat în anul 1721, ca urmare a unui cutremur. Bisericii i s-a refăcut atunci turla, de astă dată din lemn, iar în anul 1876 aceasta a fost tencuită.O mare bucurie a fost scoaterea la lumină a picturii originale de pe pereţii interiori ai bisericii din Săcuieni. Biserica, declarată monument istoric, a fost încadrată într-un amplu proces de restaurare.Documente legate de acest sfânt locaş de rugăciune nu prea există. In dosarele de la Arhivele Statului s-au găsit doar două documente cu referire directă la Mănăstirea Sacuieni: unul este datat la 25 august 1624, iar cel de-al doilea este datat la 11 ianuarie 1631. Cel din urmă vorbeşte despre „bălţile Mănăstirii Săcuieni” şi despre alte proprietăţi ale acesteia.Arhitectura bisericii din Săcuieni este caracteristică epocii domnitorului Matei Basarab, fiind inspirată de stilul şi proiectul Bisericii Sfinţii Impărati, din oraşul Târgovişte, care a fost zidită mai inaintea acesteia, la anul 1650.Planul bisericii din Săcuieni este dreptunghiular, cu absida decroşată, cu contraforturi, fatade decorate cu un brâu median, registrul inferior cu arcade geminate şi registrul superior modificat. De asemenea, locaşul mai prezintă boltiri şi turle de dată recentă. O arhitectură deosebită se observa la abside laterale ale pronaosului şi la contraforturile de pe colturi, lângă abside.Pictura murală interioară, în frescă, este de o deosebită valoare, fiind realizată in anul 1667, de către zugravii Mihail Monahul si Ianache. Pictura din Săcuieni impresionează în primul rând prin monumentalitate, prin metoda organizarii compozitiilor si prin selectia culorilor. Printre scenele cele mai cunoscute, aici se mai află si unele scene mai rare, precum: Deisis – Rugăciunea, în varianta regală, intâlnită şi la Biserica din Pătrauţi.

Caută în Arhivă

Selectați o dată
Selectați o categorie
Căutare cu Google